Vreme čitanja: oko 1 min.

Srbija 26 mesta ispred Hrvatske po izveštaju o sreći: A u ovome smo čak treći na svetu

M. S.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Poslednje mesto zauzima Severna Makedonija koja je najviše odmakla od zemalja iz regiona i nalazo se na 84. mestu

  • 1
amajlija, potkovica, detelina s četiri lista, bubamara, sreća Foto: Shutterstock/S.H.exclusiv

Objavljen je godišnji barometar blagostanja, a izveštaj o sreći Srbiju je stavio na čak 37. mesto, što predstavlja pozitivan skok u izboru gde se nalazi 140 zemalja, stanje u regionu dosta je mešovito, a Slovenija predvodi.

Izveštaj o sreći, nastao je kao partnerstvo Gallupa, Univerziteta u Oksfordu i Ujedinjenih nacija, a rezultati su ovoga puta zanimljiviji nego inače, kako za našu zemlju tako i za region.

"Najveći zaostatak je u Hrvatskoj, gde je plasman mladih za 66 mesta viši nego kod starih. Postoje praznine od 50 i više mesta za Bugarsku i Srbiju, a između 40 i 50 mesta u Rumuniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori. Očigledno su i generacijski i starosni efekti u igri, jer starije populacije Bosne, Srbije, Hrvatske i Crne Gore nose najviše ožiljaka od ratova ranih 1990-ih i genocida nakon raspada bivše Jugoslavij", stoji u izveštaju, kako prenosi  Jugmedia.rs.

Evo koje mesto su zauzele zemlje regiona

Na spisku istakla se Slovenija koja se nalazi na najboljem mestu u regionu i zauzima visoko 21. mesto, potom je Srbija odmah iza nje na svom 37. mestu.

Iznenađenje predstavlja Hrvatska koja se našla na 63. mestu, dok za samo dva mesta iza našla se Bosna i Hercegovina na 65. mestu.

Poslednje mesto zauzima Severna Makedonija koja je najviše odmakla od zemalja iz regiona i nalazo se na 84. mestu.

Podsetimo, naša zemlja nalazi se na 37. mestu, što je veoma pozitivan skok ako pogledamo statistiku iz narednih godina. Istraživanja pokazuju, da su u Srbiji najsrećniji mladi do 30 godina, po čemu smo čak treća najsrećnija zemlja na svetu, odmah posle Litvanije i Izraela, a od ukupno 143 zemlje.

Ukoliko uporedimo pre nekih desetak godina, kada smo bili rangirani na 106. mestu, danas smo za čak 69 mesta srećniji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Istina je

    21. mart 2024 | 19:46

    Zahvaljujuci nasem predsedniku Vucicu ne zivimo od mrznje kao hrvati muslimani siptari nemci, itd.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA