Vreme čitanja: oko 1 min.

Osnovci i srednjoškolci Bora i Majdanpeka zasadili 1.500 sadnica za Svetski dan šuma

E. S.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Deca su obeležila ovaj važan dan

  • 0
Bor, Majdanpek, Svetski dan šume Foto: Milica Ristić

Svetski dan šuma, 21. mart obeležen je pod sloganom "Šume i inovacije –nova rešenja za bolji svet". U pošumljavanju u Boru i Majdanpeku učestvovala su deca, koja su obeležila ovaj važan dan.

Metodom hidrosetve kompanija Zi Đin Cooper zatravila je 125.000 kivadratnih metara kosih i stenovitih terena. To je nov i brz način ozelenjavanja nepristupačnih površina u borskim i majdanpečkim rudnicima, čija se zemlja prska smešom semena, vode, đubriva i zaštitnog malča nakon čega, vrlo brzo, čak za pet do sedam dana nastaje zeleni pokrivač.

Majdanpečki srednjoškolci zasadili su više od 1.000 sadnica mladica crnog bora, na brani jalovišta "Vančev potok", a sadnice i pružanje logistike omogućio im je Rudnik bakra Majdanpek.

"U svemu ovome učestvovali su mladi kako bi spoznali značaj svega ovoga za njihovu budućnost. Jer mnogi od njih će ostati da žive i rade upravo u gradu koji danas svima pruža znatno veće i bolje mogućnosti. Bitno je da shvate da rudarstvo može biti i zeleno i održivo", kaže Nebojša Stojanović, rukovodilac Rudnika bakra Majdanpek.

Kompanija je takođe u Boru Predškolskoj ustanovi "Bambi" poklonila oko 500 sadnica različitih mladica. Predškolci i njihovi vaspitači zajedno sa predstavnicima kompanije u Boru, oplemenili su sadnicama dvorište vrtića.

"Šume su jako važne jer proizvode kiseonik i bez njih ne možemo da dišemo", podseća šestogodišnja Olga Katić iz Predškolske ustanove "Bambi" u Boru. "Da bi šume bile lepe i da bi porasle, treba im sunca, vode i puno ljubavi, baš kao i deci . One su i dom divljiim životinjama, pa i zato moramo da ih čuvamo", napominje malena Olga.

(Telegraf.rs /Milica Ristić)

Video: U Beogradu zasađena Maratonska šuma

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA