Vreme čitanja: oko 3 min.

Mehmed (14) je genije iz Tutina: Najbolji đak u poslednjih 100 godina, pobeđuje na svim takmičenjima

J. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Otac je stalno uz njega kada učestvuje na takmičenjima po drugim gradovima, a majka ga posebno priprema, traži mu zadatke i proverava znanja

  • 1
OŠ Laza Kostić Foto: Marko Jovanović

Pobednik u znanju, skromni dečak koji je na putu da postane sandžački genije, Mehmed Čalaković (14) je u stogodišnjici osnovne škole "Rifat Burdžović Tršo" u Tutinu, proglašen kao najbolji učenik. Od trećeg razreda učestvuje na školskim takmičenjima iz matematike, geografije, hemije i bosanskog jezika.

Ove godine je, kao učenik sedmog razreda, na opštinskim i regionalnim takmičenjima osvojio prva mesta iz svih predmeta na kojima je učestvovao. Na republičkim takmičenjima, među hiljade svojih vršnjaka u Srbiji, bio je najbolji iz hemije, osvojio drugo mesto iz geografije i treću nagradu iz matematike, piše Snews.

Meša ističe da je sve ove uspeh postigao radom i zalaganjem, uz pomoć svojih nastavnika, posebno roditelja.

“Pripremao sam se, kontinuirano sa svojim nastavnicima, profesorima i roditeljima. Tim trudom i radom sam uspeo da postignem ovaj rezultat. Na takmičenja sam počeo da idem od trećeg razreda, tada me povela učiteljica Ajša Ukić i od tada se stalno pripremam za takmičenja. Znači da se radom i trudom može sve postići i da treba da što više želimo da postignemo neke stvari i uspećemo nekada“, kaže Mehmed.

Podjednako mu idu prirodne i društvene nauke i kaže da svaka za sebe ima svoj smisao. Otac je stalno uz njega kada učestvuje na takmičenjima po drugim gradovima, a majka ga posebno priprema, traži mu zadatke i proverava znanja.

“Oni su uvek bili tu uz mene i moja najveća podrška. Da, najviše sam sa njom radio i hvala joj“, kaže Mehmed i kaže da još nije odlučio šta će da bude kad odraste.

Odlučiće to, ističe, kada bude trebalo. Kao i sva druga deca ima vremena za druženje, sport, igru i zabavu. Na internetu i sa mobilnim telefonom provodi dnevno oko sat. Vršnjacima poručuje da za znanje uvek ima vremena i da je trud ključ uspeha.

“Trudite se i uspećete u onome što želite“, poručio je.

Drugari iz razreda su ponosni na njega, kažu da uvek uskoči i pomogne u rešavanju zadataka.

Za 32 učenika škole Rifat Burdžović Tršo koji su zajedno sa Mehmedom učestvovali na školskim takmičenjima je povodom njihovog uspeha priređena i mala svečanost. Direktor škole, Nazim Halilović ističe da ova škola tradicionalno ima uspešne učenika, bez obzira što nema posebnih kabineta i savremenih uslova za nastavu. Prvi je put da imaju učenika koji iz tri oblasti na nivou republike postiže vrhunske rezultate, prošle godine su imali učenicu koja je bila najbolja iz engleskog i nemačkog jezika.

Nekadašnji učenici ove škole su ove godine, pet lekara kao studenti sa najvišim prosekom na medicinskom fakultetu, su ove godine zaposleni. Škola priprema i monografiju povodom 100 godina škole.

„Nadam se da nam je ovo krunisani uspeh, naš Mehmed, naš učenik je dobio samo maksimalan broj bodova. To je nešto, što stvarno ne može da se zamisli. Naš Mehmed potiče iz mnogo dobre porodice. Radi se o mnogo dobrom i savesnom učeniku koji od prvog razreda prihvata svoje zadatke“, kaže Halilović i dodaje da su Mehmeda na svim takmičenjima pratili profesori i roditelji.

Ocenjuje da Mehmed, pored karakteristika „naučnog profila“ ima osobine i karakter da sutra bude uspešna naučnik i dobar čovek.

„Bez zajedničkog rada, ako trougao ne deluje, roditelj-dete-nastavnik, bez zajedničkog rada ne bi bilo uspeha. Ova škola je sa tradicijom da ima dobre profesore i učenike, dobru decu. Kad se to sve uzme i radi se dobro, dobro, dobro. Ovo troje dobro pravi najbolje dobro“, zaključio je.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lala

    22. mart 2024 | 09:59

    Srdacno cestitam. Objavljujte po novinama, televiziji, po skolama.....ovako lepe primere da motivisu drugu decu. Nazalost, jos uvek se mnogo vise pise i prica o huliganima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA