≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Aleksa iz Niša je napisao pesmu svom slepom drugaru i stihovima koji kidaju dušu osvojio "Brankovo pero"

M. S.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nagrade su uručene na Svetski dan poezije, na proslavi Dana škole "Branko Miljković"

  • 0
Poezija, zapisi, penkala, pismo, stara pisma, pesme Foto: Pixabay

Učenik šestog razreda Osnovne škole "Miroslav Antić", Aleksa Ćosin, ovogodišnji je dobitnik prve nagrade na literarnom konkursu "Brankovo pero" u Nišu, pesmu je posvetio njegovom drugu Stefanu koji je slep, a njegov mentor bila je njegova nastavnica Jelena Živić.

Učenici su imali zadatak da napišu pesmu na temu "Kroz tuđe srce vodi pravi put, ko drugačije misli, nailazi na tamu".

"Pesma je nastala slučajno, sa likom i delom Branka Miljkovića upoznao sam se nedavno, kada sam posetio njegovu Spomen-sobu. Tada sam i saznao sa škola "Branko Miljković" raspisuje konkurs za literalni rad. Poželeo sam da se prijavim, jer je Branko ostavio na mene veliki trag. Međutim, prvo sam napisao priču, pošto obično pišem sastave, a pred slanje videa sam video da je ipak konkurs za pesmu, pa sam svoj sastav pretočio u stihove", izjavio je Aleksa, kako prenose Niškevesti.rs.

Drugo mesto osvojio je Mihailo Mirković, učenik petog razreda OŠ "Kralj Petar Prvi", a treće Milica Tošić iz Kladova, učenica osmog razreda.

U kategoriji od prvog do četvrtog razreda pobedio je Uroš Ilić iz Niške Banje, a druga je Anđelija Marjanović iz osnovne škole "Ivo Andrić".

Nagrade su uručene na Svetski dan poezije, na proslavi Dana škole "Branko Miljković".

Napomenuta škola proglasila je po trinaesti put pobednika nagrade literalnog konkursa za poeziju. Sam konkurs, podeljen je u dve kategorije, za učenike od prvog do četvrtog, ali i za učenike od petog do osmog razreda.

Podsetimo, Branko Miljković poreklom je iz Niša. Dobitnik je nagrade Grada Beograda 1960. za zbirku pesama "Vatra i ništa". Poeziju je počeo da piše tokom srednjoškolskih dana. Iza njega ostale su brojne zbirke poput: "Uzalud je budim", "Smrću protiv smrti", "Krv koja svetli" kao i mnoge druge.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA