Vreme čitanja: oko 5 min.

Ustaju u 6, vežbaju još pre doručka: Prošetali smo internatom gde se školuju budući oficiri, ovo nam otkrivaju

Vreme čitanja: oko 5 min.

Svi zaineterosvani kandidati za upis u vojne škole treba svoju dokumentaciju koja je navedena u tekstu konkursa da prikupe i predaju do 31. marta

  • 12
Vojna gimnazija i srednja stručna škola Foto-kolaž: Nikola Anđić

Konkurs za vojne škole počeo je 15. februara, a završava se 31 marta. Tim povodom posetili smo Vojnu gimnaziju i Srednju stručnu vojnu školu "1300 kaplara", ali i internat gde smo imali prilike da razgovaramo sa učenicima. Oni su otkrili kako izgleda život u internatu i poslali poruku svima koji žele da upišu ove vojne škole.

Srednja stručna vojna škola "1300 kaplara"

Zamenik načelnika škole Darko Janković za Telegraf je ispričao šta učenici polažu na prijemnom ispitu za Srednju stručnu vojnu školu, kao i kako izgleda sam tok školovanja.

- Srednja stručna vojna škola "1300 kaplara" je ustanova srednjoškolskog vojnog obrazovanja i vaspitanja namenjena za školovanje budućih podoficira Vojske Srbije. Prijemni ispit za upis u Srednju stručnu vojnu školu obuhvata proveru fizičke sposobnosti i testove znanja iz matematike i fizike. Pored toga kandidati prolaze bezbednosnu i psihološku proveru kao i medicinsko-zdravstvene preglede. Školovanje traje četiri godine gde pored opšte obrazovnih i stručnih predmeta koji su zastupljeni od prve do treće godine učenici u četvrtoj godini slušaju i stručne specijalističke predmete svoje specijalnosti za koju se školuju. Na kraju svake godine učenici pored redovne nastave imaju i vojnu obuku koja se realizuje u centrima za obuku u trajanju od dve do tri sedmice - priča Janković i ističe da pored vojne obuke učenici Srednje stručne vojne škole imaju i obuku u skijanju koja se realizuje u drugoj godini školovanja i stručnu specijalističku obuku koja se realizuje na kraju četvrte godine.

Po završetku školovanja, kako kaže Janković, učenici dobijaju zvanje elektro ili mašinskog tehničara određene struke ili specijalnosti i unapređuju se u prvi podoficirski čin, čin vodnika.

Kraj školovanja, ostaje svim učenicima zauvek u sećanju posebno zbog svečanog završetka školovanja koje se priređuje za njih i to na Vojnoj akademiji.

- Svečani završetak školovanja Srednje stručne vojne škole realizuje se na Vojnoj akademiji, gde se pored vojne svečanosti realizuje i svečana priredba kojoj pored učenika prisustvuju roditelji i rodbina naših najmlađih podoficira Vojske Srbije - objašnjava Janković.

Veliki broj različitih smerova ispunjava očekivanja svih zainteresovanih kandidata koji žele da upišu ovu školu, a zamenik načelnika škole otkrio je koji su smerovi najatraktivniji među mladima.

- U Srednjoj stručnoj vojnoj školi postoji pet smerova, a to su: Vazduhoplovnotehnički smer, Jedinice za elektronska dejstva, Telekomunikacije i informatika, Artiljerisjko raketne jedinice za protivvazduhoplovna dejstva i Vazdušno osmatranje i javljanje, a naši budući učenici najviše su zainteresovani za smerove ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane posebno zbog toga što oni nose plavu uniformu - otkrio je Janković.

Lidija Petrović i Miloš Jovanović, učenici Srednje stručne vojne škole otkrili su kako su se pripremali za prijemni, ali i kako izgleda jedna njihov dan u internatu.

- Ja se iskreno nisam mnogo pripemala za prijemni. Smatrala sam da već imam dobro predznanje za ovu školu i nadala sam se što boljim rezultatima, što sam i postigla - rekla je Lidija.

Miloš je opisao aktivnosti od buđenja pa do polaska u krevet.

- Ujutru ustajemo u 6 časova i idemo na jutarnju fiskulturu. Nakon toga idemo na doručak, potom na jutarnju smotru, a onda u školu. Posle škole imamo ručak i slobodno vreme, a posle toga časove učenja gde radimo domaće zadatke za naredni dan. Nakon večere imamo sekcije posle kojih idemo na spavanje - opisao je Miloš.

Vojna gimnazija

Kako izgleda selekscija za Vojnu gimnaziju, kakve uslove pruža internat i na šta treba da obrate pažnju svi koji žele da konkurišu za upis u Vojnu gimnaziju, za Telegraf.rs otkrio je major Desimir Milićević.

- Konkurs traje od 15. februara do 31. marta. Svi kandidati koji žele da upišu Vojnu gimnaziju treba da ispunjavaju opšte i posebne uslove konkursa, da prikupe dokumentaciju koja je navedena u tekstu konkursa i da je predaju kod nas do 31. marta. Po završetku konkursa sledi proces selekcije, koji obuhvata bezbednosnu i psihološku proveru, medicinsko-zdravstvene preglede, proveru fizičke sposobnosti i test znanja iz matematike i srpskog jezika - objasnio je Milićević.

Vojna gimnazija, kako kaže major, školuje, obrazuje, vaspitava i priprema učenike za nastavak školovanja na Vojnoj akademiji jer svi učenici po završetku Vojne gimnazije upisuju željeni studijski program na Vojnoj akademiji.

Školovanje u Vojnoj gimnaziji učenici započinju realizacijom perioda prilagođavanja polovinom avgusta, a u toku samog školovanja učenici Vojne gimnazije imaju i obuku u plivanju, obuku u skijanju na Kopaoniku, vojnu obuku i nastavu iz naoružanja.

- Učenici Vojne gimnazije u prvoj godini dolaze malo ranije, polovinom avgusta, na period prilagođavanja gde se upoznaju sa svojim drugarima i privikavaju na internatski način života i odvajanje od roditelja. U prvoj godini imaju obuku u plivanju. U drugoj godini imaju obuku u skijanju koju realizujemo na našem skijaškom poligonu na Kopaoniku. U trećoj i četvrtoj godini učenici imaju vojnu obuku koju realizujemo u centru za obuku Vojske Srbije. U toku vojne obuke učenici realizuju teme iz taktike i nastave naoružanja a u četvrtoj godini realizuju čak i gađanje sa bojevom municijom - priča Milićević. On savetuje mladim kandidatima da se dobro pripreme za testove iz matematike i srpskog jezika, ali i za proveru fizičke sposobnosti.

Milićević takođe napominje da su i uslovi za život i rad učenika koje pruža internat u Vojnoj gimnaziji poslednjih godina podignuti na znatno viši nivo.

- Učenici imaju sve uslove da postižu odlične rezultate. Takođe, u Vojnoj gimnaziji velika pažnje se poklanja i vannastavnom radu gde učenici mogu da ispolje sve svoje talente i afinitete prema kulturi, umetnosti ili sportu - ističe Milićević.

Svi kandidati mogu da dođu i da posete Vojnu gimnaziju svake subote do kraja konkursa, u vremenu od 10 do 13 časova kada se organizuju otvrena vrata, gde se kandidati mogu upoznati sa uslovima života i rada, kao i kapacitetima za nastavu i školovanje.

Učenik Vojne gimnazije Dimitrije Veličković otkrio je za Telegraf.rs zašto je poželeo da upiše baš ovu školu.

- Odlučio sam da upišem Vojnu gimanziju jer volim vojsku i volim uniformu. Smatram da je ovo jedan častan poziv za koji bi mladi trebalo da se odluče jer je veoma perspektivan i pruža odlično obrazovanje i vaspitanje - ističe Dimitrije i otkriva kako izgleda jedan dan učenika Vojne gimnazije u internatu.

- Ustajemo oko 6 ili 7 ujutru i idemo na doručak. Zatim idemo u školu pa na nastavu iz fizičke kulture nakon čega imamo časove učenja, večeru i slobodne aktivnosti. Imamo i veliki izbor sekcija u okviru kojih se pripremamo za takmičenja u veslanju, atletici, vojnom višeboju, malom fudbalu, košarci, streljaštvu i mnogim drugim sportovima - opisao je Dimitrije.

Sara je za naš portal otkrila da planira da upiše studijski program Vojno vazduhoplovstvo na Vojnoj akademiji i da postane oficir Vojske Srbije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sasa

    23. mart 2024 | 07:33

    Spremaju se da ne rade nista,a za uzvrat da imaju dobre plate,stanove i sve privilegije u drustvu. Za to vreme radnici ce da se truju kod kineza za minimalac

  • Života

    23. mart 2024 | 08:59

    Mi smo kao vojnici ustajali u 5 sati a onda pravo na trčanje pa na fiskulturu!

  • Veteran

    23. mart 2024 | 09:55

    Ja sam ustajao u 5 kao redovan vojnik ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA