Vreme čitanja: oko 4 min.

Slučaj porodilje Marice: Tužilaštvu dostavljeno kako je sve izgledalo iz munuta u minut, opisano i nasilje

E. S.

Vreme čitanja: oko 4 min.

"Kolege su sjajno uradile posao. Taksativno je navedeno iz minuta u minut šta se dešavalo i kako se dešavalo", navodi ministarka

  • 3
Marica Mihajlović Foto-kolaž: Nikola Tomić, Milena Đorđević, Foto: Facebook/Marica Mihajlović

Komisija za vanrednu spoljnu kontrolu u slučaju porodilje Marice Mihajlović iz Sremske Mitrovice dostavila je izveštaj Ministarstvu zdravlja. Prema rečima ministarke zdravlja Danice Grujičić, tek kada istraga bude završena moći će da se objavi šta se dešavalo i kakav je zaključak spoljašnjeg stručnog nadzora.

Kako navodi ministarka, mišljenje kolega da nije bilo velikih grešaka, ali da se u izveštaju opisuje nasilje.

"Kolege su sjajno uradile posao. Taksativno je navedeno iz minuta u minut šta se dešavalo i kako se dešavalo. Dali su svoje mišljenje da tu nekih velikih grešaka nije bilo, ali tu postoji i taj momenat nasilja koje se opisuje. Ja ne želim da ulazim u detalje niti smem. Kada se završi istraga daćemo zvanično saopštenje“, rekla je Danica Grujičić za Radio Beograd, prenosi RTS.

"U situaciji koja je mučna za sve nas, jer beba je umrla, dobro je što je žena izašla u javnost. O problemima koji postoje treba da se priča. Nije sve nasilje. Postoje medicinski zahvati tokom porođaja koji su potpuno legitimni i koji služe tome da se ubrza izlazak bebe iz materice. Nekome to može izgledati kao nasilje, ali to je zvaničan medicinski zahvat, medicinska procedura koja se sprovodi", dodaje ministarka.

Izveštaj o vanrednoj spoljnoj proveri kvaliteta stručnog rada

Komisija za vanrednu spoljnu proveru kvaliteta stručnog rada nad radom zdravstvenih radnika Opšte bolnice Sremska Mitrovica, a u vezi stručnog postupanja i ponašanja prema porodilji M.M., 4. marta je sačinila Izveštaj o vanrednoj spoljnoj proveri kvaliteta stručnog rada i izveštaj je 6. marta dostavljen ministarki zdravlja.

U izveštaju je sadržan zaključak nadzornika sa mišljenjem o posledici po zdravlje pacijenta, sa Predlogom mera za otklanjanje uočenih nedostataka, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja, a izveštaj Komisije je dostavljen i Višem javnom tužilaštvu u Sremskoj Mitrovici.

S obzirom na to da Više javno tužilaštvo u Sremskoj Mitrovici u predmetnom slučaju vodi istražni postupak protiv okrivljenog lekara M.M, zbog sumnje da je učinjeno krivično delo teško delo protiv zdravlja ljudi u vezi sa krivičnim delom nesavesno pružanje lekarske pomoći na štetu oštećene M.M, i da je proširena istraga i u vezi postupaka koji su doveli do posledica po oštećenu J.I, ne mogu se saopštavati informacije sadržane u Izveštaju Komisije zbog ugrožavanja, odnosno ometanja vođenja istražnog postupka, navedeno je u saopštenju.

Komisija za vanrednu spoljnu proveru kvaliteta stručnog rada nad radom zdravstvenih radnika Opšte bolnice Sremska Mitrovica imenovana je rešenjem ministarke zdravlja Danice Grujičić, nakon što je u januaru porodilja M.M. optužila ginekologa za akušersko nasilje i da je odgovoran za smrt njene bebe.

Marica je tog dana doživela horor, koji i danas traje

Podsetimo, Maricu Mihajlović nekoliko dana delilo je od najsrećnijeg trenutka u životu, krenula je u porodilište kako bi se ostvarila u ulozi majke, a onda je, kako je ispričala u teškoj ispovesti za Telegraf, doživela horor. Udarci, pretnje i vređanje nije ono što je očekivala da će je dočekati na porođajnom stolu, a ni da svoju bebu kući vrati u sanduku.

Primljena je u Opštu bolnicu u Sremskoj Mitrovici, tada je već prošlo nedelju dana od njenog termina, a nije bilo ni nagoveštaja da bi se mogola poroditi. Dvanaestog ujutru odlazi na pregled, kažu joj da je plodova voda zamućena i počinju sa indukcijom. Ipak kako se nije dovoljno otvorila za porođaj, oko 17 časova doktor joj saopštava da mora na carski rez i od tada kreću najgori sati života za ovu mladu ženu.

Izmučenoj i bez snage daju joj i kiseonik, ali beba i dalje ne mrda od mesta gde je bila, Marica kreće da preklinje doktora da je porodi na carski rez i spase dete, a onda, kako je ranije ispričala, počinje i stravično maltretiranje.

"Pošto je video da beba ne može da se pusti počeo je da mi skače po stomaku i da me stiska, lomi mi rebro i ja gubim vazduh, a na kraju i svest. Tada se beba zaglavila u karlici i od velikog pritiska se ukakila. Beba je samo par sati bila živa, mene su sutradan oko 13 časova pozvali i rekli da je preminula. Oštetio joj se i mozak, da je preživela imala bi posledice", pričala je utučena Marica.

Ona i njen suprug Danijel apelovali su na sve institucije da se ovaj slučaj istraži, a da doktor M.M. dobije otkaz.

"Jedina mi je želja da se ovome stane na put, nisam prva kojoj se ovako nešto desilo. Babice mi govore da imam svu njihovu podršku i šta god bude trebalo da će svedočiti. Pazite se ovog čoveka, ovo je akušersko nasilje, moje dete je uzeo, mog malog anđela koje sada leži u grobu ", navela je neutešna majka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nenad

    22. mart 2024 | 13:40

    Romi su ubili dedu u zatvoru, romkinja optužuje lekara za nasilje tokom porođaja

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA