Vreme čitanja: oko 3 min.

Ova biljka je sada dominantna: Upozorenje za alergične i savet kako se nositi sa visokom koncentracijom polena

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ako vam se jave neki od ovih simptoma, ne mora nužno biti prehlada, alergije su na snazi

  • 0
Breza Mirjana Mitrović alergija Foto-kolaž: Shutterstock, Tanjug/Rade Prelić

Kijavica, kašalj, gušenje, curenje iz nosa, suzne oči. Ako imate neke od ovih simptoma to je znak da su alergije uveliko počele, što pokazuju i informacije sa sajta Agencije za zaštitu životne sredine koji kažu da su poleni nekih biljaka ove nedelje u crvenoj zoni.

Prema podacima sa sajta, polen vrbe, javora, topole i hrasta ove nedelje ima tendenciju ka visokoj koncentraciji, pa ako ste alergični na neke od ovih biljaka ovo je vreme da se pripazite.

Koncentracija polena jasena je srednja, ali je breza u porastu. Takođe i koncentracija polena platana ima tendenciju da ove i sledeće nedelje bude visoka.

Oni koji muče muku sa alergijama imaju poteškoće da se izbore sa cvetanjem koje izaziva simptome i otežavaju svakodnevicu, a naša sagovornica Mirjana Mitrović rukovodilac grupe za monitoring alergenog polena Agencije za zaštitu životne sredine, kaže da u urbanim sredinama, cvetanje polena može dovesti do malo teže klliničke slike.

- S obzirom na to da je puno polena drveća krenulo, već sama njihova prisutnost izaziva kod alergičnih osoba reakcije, jer i poleni reaguju međusobno, ali i sa zagađenjima u urbanoj sredini to dovodi do malo teže kliničke slike kod ljudi koji žive u gradskoj sredini - kaže Mirjana Mitrović za Telegraf.rs.

U ovom periodu polen breze najdominantniji

Ona upozorava da je u ovom periodu "najveći neprijatelj alergičnih osoba" polen breze.

- Sa ovim lepim danima polen breze je najprisutniji. Njegovo zrno ima najveći alergeni potencijal od svih polena u ovom periodu i sada se i više sugrađana žali. Ono što mi kažemo u konsultaciji sa lekarima alergolozima, osobe koje su se istestirale i znaju da su alergične na taj polen moraju krenuti sa svojim terapijama da preduprede varijantu kada ovaj polen uđe u prekogranične vrednosti. To se neće desiti odmah, ali će početi sve intenzivnije da se pojavljuje. Kritične koncentracije su preko 60 polenovih zrna po metru kubnom vazduha i onda mi to to označavamo u crvenoj zoni - objašnjava naša sagovornica.

Prevencija ključna

Ona savetuje da alergične osobe prate sajt Agencije za zaštitu životne sredine i parametre koji se objavljuju, i da pre nego što koncentracija polena dostigne prekogranične vrednosti, odnosno pre nego što uđe u crvenu zonu, osobe koje se bore sa alergijama počnu da se pripremaju tako što će u konsultaciji sa svojim lekarom uzimati lek preventivno.

- Po našim iskustvima i u stalnoj komunikaciji sa lekarima to mora da se uradi 10 do 15 dana ranije, pre nego što dođe do veće koncentracije, a mi nagoveštavamo da je period ove druge polovine marta i aprila tipičan za visoku koncentraciju polena breze. Nakon upozorenja sugrađanima i kad se tu još pojavi ovih deset polenovih zrna to se pogoršava i stvara još veće probleme osobama koje su alergične - kaže ona i dodaje da u prepodnevnim satima po toplom i vetrovitom vremenu dolazi do najveće koncentracije, a samim tim je i raspršivanje polena tada najintenzivnije.

Kako je ranije za Telegraf objasnila doktorka Biserka Obradović, ove godine kalendar se pomerio, odnosno, u februaru smo imali proleće temperature do čak 20 stepeni. Već to je bio znak da osobe koje pate od alergija moraju pomeriti uzimanje lekova protiv alergije, te je ona savetovala preventivno uzimanje leka kako bi se sprečilo da se alergija veže u našem organizmu.

- Nedelju dana pre pojave alergena moraju da krenu da piju lekove protiv alergije, da bi se lek vezao za receptore i da se ne dozvoli da se veže alergija. U tom slučaju imamo znatno bolji terapijski tretman nego ako već dođe do alergena i tek onda pijemo lekove. Alergen se veže za receptore i to je onda mnogo teže - objasnila je ona.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA