Vreme čitanja: oko 3 min.

Obeleženo 75 godina postojanja "Prve petoletke": "Sa ponosom se sećamo vremena kada je bila gigant industrije"

M. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Tom prilikom potpisan je i Ugovor za nabavku daljinski kontrolisane zemaljske besposadne platforme "miloš v2"

  • 0
prva petoletka, trstenik Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane i Vojske Srbije

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović prisustvovao je danas svečanosti povodom 75 godina postojanja i rada preduzeća "Prva petoletka Trstenik - namenska" u Trsteniku.

Tom prilikom potpisan je i Ugovor za nabavku daljinski kontrolisane zemaljske besposadne platforme "miloš v2". U ime Ministarstva odbrane, ugovor je potpisao predstavnik Uprave za nabavku i prodaju Sektora za materijalne resurse pukovnik Dragan Panić i generalna direktorka "Prva petoletka - namenska" Anđelka Atanasković u ime tog preduzeća.

Državni sekretar Starović, na početku obraćanja, preneo je čestitke i pozdrave potpredsednika Vlade i ministra odbrane Miloša Vučevića rukovodstvu i zaposlenima „Prve petoletke“ povodom značajnog jubileja, i podsetio na bogatu istoriju tog preduzeća, na koju su ponosni kako zaposleni, tako i Ministarstvo odbrane i Vlada Srbije.

"Sa ponosom se sećamo vremena kada je 'Prva petoletka' bila gigant industrije ne samo u okvirima nekadašnje Jugoslavije, već i u širim okvirima Evrope, pa i sveta sa 11 hiljada zaposlenih. Brojna su dostignuća koja su tada ostvarena. Ali ono što ostaje na ponos budućim naraštajima jeste važna uloga vaše kompanije u regulisanju hidrosistema 'Gazivode', brane i hidroelektrane, znajući kolika je važnost tog hidrosistema danas, kao i presudna uloga u podizanju kupole na Hramu Svetog Save na Vračaru. To je ono što ostaje za naraštaje iza nas", naglasio je državni sekretar Starović.

On je podsetio da je tokom NATO agresije 1999. godine to preduzeće došlo u veoma tešku situaciju i sam njegov opstanak je bio doveden u pitanje.

"Uspeli ste da prebrodite to teško vreme, da očuvate znanje i iskustvo što se pokazalo najvažnijim da se u poslednjih desetak godina polako oporavite i da predstavljate ono što jeste danas, a to je stub industrije, ne samo Trstenika već i čitavog Rasinskog okruga, pa i naše države. Republika Srbija je ponosna na namensku i stoji uz nju i stajaće i u narednom periodu. Verujem da oko 12 miliona evra koliko je uloženo u poslednjih desetak godina iz budžetskih sredstava Republike Srbije nije mali iznos i da je omogućio da poslovanje bude stabilno. Želim da vas zamolim da očuvate ove dobre i pozitivne rezultate koji su od presudne važnosti i za čitav lanac odbrambene industrije Srbije, za Vojsku Srbije i za našu zemlju u celini", poručio je državni sekretar Starović poželevši još mnogi uspeha u radu u godinama koje dolaze.

Direktorka "Prve petoletke" Anđelka Atanasković povodom jubileja istakla je da je preduzeće u poslednjih 10 do 12 godina uspelo da se vrati u kolosek nekadašnje slave.

"Računam da će mladi da nastave ovim putem i da jednog dana mogu da se pohvale da su i oni doprineli ovom gradu i ovoj fabrici i da isto kao i mi svoje porodice izdržavaju, svoju decu školuju i da nastave tu tradiciju", rekla je direktorka Atanasković.

On je rekla da joj je drago što su danas u preduzeću "Prva petoletka" plate na republičkom nivou i da preduzeće nema dugovanja.

"Mnogo smo radili na fabrici i na uslovima života i rada zaposlenih i nastavićemo sa tim trendom. Želela bih da se zahvalim prvenstveno Ministarstvu odbrane i državi koja je prepoznala sve to i ulagala u nas i pomagala nam investicijama i drugim pomoćima", rekla je direktorka Atanasković i dodala da se danas fabrike u Srbiji vraćaju svetskim trendovima.

Povodom značajnog jubileja preduzeća, plakete su dodeljene potpredsedniku Vlade i ministru odbrane Milošu Vučeviću, koja je danas uručena državnom sekretaru Staroviću, kao i pomoćniku ministra odbrane za materijalne resurse dr Nenadu Miloradoviću, u znak zahvalnosti za doprinos uspešnoj revitalizaciji proizvodnih kapaciteta "Prve petoletke".

Današnja poseta "Prvoj petoletki" bila je prilika za obilazak i prezentovanje kapaciteta dela proizvodnih pogona tog preduzeća.

Svečanosti i obilasku prisustvovali su državni sekretar u Ministarstvu odbrane Mile Jelić, načelnik Uprave za odbrambene tehnologije brigadni general Slavko Rakić, predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova i lokalne samouprave.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA