Vreme čitanja: oko 2 min.

Patrijarh Porfirije: Kroz post se u nama otkriva autentičan, istinski čovek

T. U.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Patrijarh srpski naglasio je da je post vidljiv znak i pokazatelj kako čovek vidi smisao i suštinu života.

  • 0
Patrijarh Porfirije sa osnovcima Foto: spc.rs

Patrijarh srpski Porfirije služio je danas, prve sedmice Vaskršnjeg posta, Svetu arhijerejsku liturgiju u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla na Topčideru i istakao da se kroz post otkriva autentičan, istinski, pravi čovek.

"Mi ne postojimo zbog posta, nego je post ustrojen u našem životu zbog nas. Kroz post želimo da se u nama otkriva autentičan, istinski, pravi čovek, da se on projavljuje, da se on teše i neguje, da se u njemu projavi prirodna volja našega bića", istakao je patrijarh Porfirije u liturgijskoj propovedi.

Patrijarh srpski naglasio je da je post vidljiv znak i pokazatelj kako čovek vidi smisao i suštinu života.

"Postom pokazujemo da računamo na podvig, da imamo u vidu njega kao sastavnog dela svog života. Postom potvrđujemo možda svesno, možda i nesvesno, da punoću, lepotu, mir, radost i harmoniju ne vidimo kao nešto što se jedino može ostvariti iz oblasti ovog vidljivog, sporednog, materijalnog sveta", poručio je patrijarh, saopštila je Srpska pravoslavna crkva.

On je naveo da mnogi prosvećeniji i duhovniji kroz post pokazujuda se u ovome svetu uopšte ne može pronaći punoća, smisao, harmonija, mir, lepota i sve ono što je vrlina, što je dobro i što je ljudima suštinski potrebno.

"I korak dalje – bolje reći da se to može naći i u ovom svetu samo ukoliko podrazumevamo da ovaj svet jeste izraz tvoračke sile ljubavi Božje i da ovaj svet i mi u njemu postojimo blagodareći i voljom Božjom", napomenuo je patrijarh Porfirije.

On je istakao da u krajnjoj liniji cilj posta jeste razvijanje i postizanje poverenja u Boga i njegovu promisao, u to da sve što od "Njega dolazi ima svoj smisao koji često čovek ne može razumeti".

"Ne možemo proniknuti u njega u početku, ali negujući poverenje u Boga, istrajavajući u tom poverenju, postajemo sposobni da proniknemo u sve što nam se dešava, što je u nama i oko nas, i na kraju otvaramo prostor delovanja blagodati Njegove i bez obzira kakav je bio put, ishod je na kraju spasonosan i blagorodan", naveo je patrijarh Porfirije.

Patrijarh je istakao da ovaj post vodi ka najvažnijem događaju, a to je vaskrsenje Hristovo iz mrtvih.

"Zato neka bi Bog dao da i ovaj post doživimo ne kao nešto što je samo sebi cilj, nego kao nešto što treba da bude oruđe i sredstvo u našem životu kojim rastemo u poverenju u Boga, u zajednici sa Njim, a onda i u poverenju u odnosu na one na koje smo upućeni, sa kojima živimo. Plod tog i takvog poverenja jeste zajednica mira i ljubavi među nama", poručio je patrijarh Porfirije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA