Vreme čitanja: oko 2 min.

Milanović: Cilj bio da onemogućim da Jugoslavija doživi strategijsko iznenađenje

Đ. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Rekao je da VJ nije bila iznenađena početkom agresije i da su ključni elementi bili dislocirani na vreme

  • 0
Jovan Milanović Printskrin: RTS

General u penziji Jovan Milanović rekao je da je cilj njegovog rada u Misiji Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) pri Evropskoj uniji u Briselu uoči NATO agresije 1999. godine bio da onemogući da SRJ doživi strateško iznenađenje, kakvo je doživela Kraljevina Jugoslavija u aprilskom ratu 1941. godine.

"Ja sam četiri godine vodio rat sa NATO-om jer sam ja u Briselu bio civilni diplomata u našoj misiji pri EU kao zamenik ambasadora ili ministar-savetnik. Bio sam upućen i dobio sam zadatak da pratim aktivnosti NATO-a, očekujući da će biti preneta borbena dejstva, odnosno da će doći trenutak kada će napasti SRJ", izjavio je Milanović za Tanjug.

Milanović, koji je vodio obaveštajnu službu u vreme agresije, rekao je da je tri dana pre početka agresije tadašnji komandant evropskih snaga NATO-a general Vesli Klark zvao načelnika genaralštaba Vojske Jugoslavije Dragoljuba Ojdanića i da mu je "pretio i tražio od njega da prenese Slobodanu Miloševiću poruku da se preda".

Milanović je naveo da vojnik kada dobije takvu poruku misli samo o odbrani zemlje.

Rekao je da je uoči agresije, 23. marta, dobio tekst tadašnjeg generalnog sekretara NATO-a Havijera Solane u kojem on daje odobrenje Klarku da započne agresiju.

Nakon toga, Milanović je, kako navodi, pozvao svoj kontakt u NATO-u, koji mu je rekao da očekuje početak agresije.

"Sutra ga pozovem u isto vreme, on kaže meni 'ništa se ne može promeniti, očekujte agresiju u večernjim satima, obuj čizme'", prisetio se Milanović.

Rekao je da VJ nije bila iznenađena početkom agresije i da su ključni elementi bili dislocirani na vreme.

Naveo je da je Vesli Klark mesec dana pred početak agresije rekao kako zna da ima špijune u NATO u Briselu, ali da nije mogao da ih uhvati.

Zato su, dodaje Milanović, Solana i Klark odlučili da premeste sistem komandovanja u London, odakle će voditi agresiju nad SRJ.

"To je bila jedna teroristička operacija sa kojom su rukovodilli lideri nekoliko zemalja", poručio je Milanović.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA