Vreme čitanja: oko 2 min.

U Srbiji tek 60 odsto roditelja prevozi decu na bezbedan način

Đ. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Branko Stamatović istakao je upozoravajući podatak da u Srbiji tek 60 odsto roditelja prevozi decu na adekvatan način, navodeći da je cilj promotivnih aktivnosti da se ta statistika promeni

  • 2
Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović Foto: Milena Đorđević

Agencija za bezbednost saobraćaja je danas, na Sajmu automobila u Beogradu, organizovala akciju podele dečijih auto-sedišta i obuku za njihovo adekvatno postavljanje, upozoravajući da tek 60 odsto roditelja u Srbiji prevozi decu na bezbedan način.

Akciji čiji je cilj da se ukaže na neophodnost bezbednog učestvovanja dece u saobraćaju prisustvovali su v.d. direktora Agencije Branko Stamatović, dekan Saobraćajnog fakulteta Nebojša Bojović, šef Katedre za bezbednost saobraćaja i motorna vozila Saobraćajnog fakulteta Krsto Lipovac i profesor Saobraćajnog fakulteta u Beogradu Milan Vujanić.

Branko Stamatović istakao je upozoravajući podatak da u Srbiji tek 60 odsto roditelja prevozi decu na adekvatan način, navodeći da je cilj promotivnih aktivnosti da se ta statistika promeni.

"Cilj akcije je promocija bezbednog prevoza dece u automobilima. Koristim priliku da podsetim ljude da je zakonska obaveza da se dete visine do 135 centimetara vozi u odgovarajućem auto-sedištu", naglasio je Stamatović.

Podsetio je da je do sada u proteklom periodu u Srbiji podeljeno preko 16.000 dečijih auto sedišta, kao i da je cilj Nacionalne strategije za bezbednost saobraćaja da u saobraćajnim nezgodama bude nula stradale dece, te da će Agencija i u budućnosti nastaviti sa promotivnim aktivnostima i širenjem svesti.

U okviru nagradne igre, desetoro posetilaca sajma koji su dobili sedišta na poklon, prošli su obuku kako bi sedište postavili u automobil na adekvatan način.

Na sajtu agencije za Bezbednost saobraćaja dostupne su brošure, a na Jutjub kanalu i video snimak uputstva pravilnog postavljanja sedišta.

Dekan Saobraćajnog fakulteta u Beogradu Nebojša Bojović rekao je da su promotivni događaji od velikog značaja za edukaciju roditelja o bezbednosti dece u saobraćaju.

"Ne samo da je bitno da automobil bude opremljen sedištem, već je neophodno i da se ono u njega postavi i veže pojasom na adekvatan način. Danas smo videli demonstraciju postavljanja. I Saobraćajni fakultet, i beogradski Univerizet, ali i čitava akademska zajednica pozdravlja ovakve akcije", rekao je Bojović.

Deca i dalje najčešće stradaju kao putnici, i stoga su jedna od najugroženijih kategorija u saobraćaju, upozorio je šef Katedre za bezbednost saobraćaja i motorna vozila Saobraćajnog fakulteta Krsto Lipovac.

"Očekujemo da će i Agencija i sve druge institucije u narednom periodu još veću pažnju posvetiti pravilnom postavljanju auto-sedišta i bezbednosti dece u saobraćaju uopšte", rekao je Lipovac.

Profesor saobraćajnog fakulteta u penziji Milan Vujanić rekao je za Tanjug da su u širenju edukacije upravo najvažnija sredstva informaisanja.

"Mi nismo u mogućnosti da odrasle koji već imaju decu vratimo u školske klupe da im objašnjavamo nešto, ali način na koji možemo im skrenemo pažnju je da putem medija govorimo kako i zašto se koriste dečija sedišta u automobilima. Zato je bitno da mediji isprate svaki događaj ovog tipa", zaključio je Vujanić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🤦🏻‍♂️

    25. mart 2024 | 06:38

    Dovoljno bi bilo da samo 7 dana saobracajna policija stoji oko skola i vrtica. Drze decu u krilu vozaca i voze, sede napred mladji od 12, ne vezuju se. Posle kada se nesto desi, svi ce ostali da budu krivi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA