≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Đurđica oca ne pamti, poginuo u ratu kao dobrovoljac: "Uvek mi teško pada ovaj dan..."

J. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Teško je danas kraj "Tuge" bilo majkama, suprugama, braći i ratnim drugovima dok su polagali vence i sveće. To su učinili i predstavnici Lokalne samouprave, Vojske Srbije, policije, boračkih organizacija, udruženja veterana...

  • 0
Nato bombardovanje, 1999, bombing Srbija Foto: S. Pikula

Beskrajna tuga kraj "Tuge"! Pored spomen-ploče sa imenima i prezimenima 37 nastradalih sugrađana i skulpture "Tuga", na dan kad je pre četvrt veka počelo NATO bombardovanje, Đurđica Grbanušić iz Banatskog Velikog Sela položila je cveće, piše Gradski. 

Od 24. marta 2018. godine, kad se na ovom delu trga nalazi ovo spomen obeležje, Đurđica redovno dolazi. To je, kako objašnjava, jedino mesto na kom može da se pokloni senima pokojnog oca Stevana Grbanušića. Skoro da ga i ne pamti, jer jer poginuo kad je imala nepune četiri godine:

-Poginuo je kao dobrovoljac u Hrvatskoj, a sahranjen na današnji dan, 24. marta 1993. godine u Beogradu. Uvek mi teško pada ovaj dan. Kad stanem ispred spomen ploče i pročitam njegovo ime i prezime počinjem da se tresem. Osim njegove večne kuće, ovo je jedino mesto gde u mislima mogu da budem sa ocem. Volela bih da je živ. On je poginuo kad je imao nepunih 35. Toliko godina sada imam ja. U sebi nosim tugu i bes. Iznova se pitam zašto je tako moralo da bude -ispričala je teškom mukom Đurđica boreći se protiv suza.

Teško je danas kraj "Tuge" bilo majkama, suprugama, braći i ratnim drugovima dok su polagali vence i sveće. To su učinili i predstavnici Lokalne samouprave, Vojske Srbije, policije, boračkih organizacija, udruženja veterana...

U znak sećanja na poginule i nestale sugrađane u ratovima 90-tih, ali i 25 godina od početka NATO agresije, lokalna samouprava upriličila je prigodan program. Porodicama koje su ostale bez najmilijih uručene su plakete Grada:

-Na današnji dan je jedna mala, ali ponosna zemlja bila prinuđena da se brani i pokaže zube desetostruko brojnijoj i jačoj sili. Kažu da je ljudski oprostiti. Oprostiti možda i možemo, ali zaboraviti nikada nećemo. Da li možemo da oprostimo i zaboravimo svu našu decu stradalu u bombardovanju, ali i vojnike i policajce? Nažalost, danas mnogi moji sugrađani znaju i kolika je cena te slobode, jer bi porodice poginulih dale sve da im se najmiliji vrate - poručio je Lukač.

Predsednik Skupštine udruženja "Srpski ratni veterani", Vladimir Radojičić, najavio je da planiraju da postave spomen sobu, u znak sećanja na poginule i nestale:

-Imamo poginule čijih porodica više nema. Spomen soba cuvaće sećanje na njih- rekao je Radojičić.


(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA