Vreme čitanja: oko 1 min.

Gligorijević: Mobilni EEG uređaj može da ukaže na promenjena mentalna stanja

I. A.

Vreme čitanja: oko 1 min.

On je za Tanjug rekao da smatra da postoji deo informacija iz mozga koji može da se koristi da nam život bude bolji, zdraviji, dodajući da to sada nije moguće, ali da se tehnološki približavamo tome

  • 0
foto Pexels foto Pexels

Doktor biomedicinskog inženjerstva i direktor "mBrainTrain" Ivan Gligorijević izjavio je danas da mobilni EEG uređaj može da ukaže na promenjena mentalna stanja, da li je osoba srećna ili tužna, ocenivši da će u budućnosti postati mnogo moćniji, da će algoritmi koji obrađuju te signale postati mnogo tačniji, brži i da će se otvoriti nove mogućnosti koje sada najveći broj ljudi ne vidi.

On je za Tanjug rekao da smatra da postoji deo informacija iz mozga koji može da se koristi da nam život bude bolji, zdraviji, dodajući da to sada nije moguće, ali da se tehnološki približavamo tome.

Prema njegovim rečima, vizija "mBrainTrain" je da postoji sistem veze računara i čoveka koji bi radio u pozadini bez toga da čovek troši energiju, koji bi radio za dobrostanje čoveka i koji bi ljude lišio nepotebnih izbora i pomogao da shvate kada treba da rade, kada da odmaraju, ondosno koji bi se nadovezao na našu biologiju na pravi način.

"Naši sistemi se koriste u svrhe istraživanja kako zdrav mozak funkcioniše. Nekog interesuje pažnja, nekog interesuje mentalni zamor, nekog interesuje odnos čoveka i radnog mesta, optimizacija za sportske aktivnosti, neuromaketing kako reklame reaguju na nas, širok je dijapazon", objasnio je Gligorijević.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA