Vreme čitanja: oko 1 min.

Ministri Srbije i Mađarske: Danica Grujičić i Peter Sijarto o zajedničkoj saradnji

E. S.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Odmah po dolasku u Soči, ministarka Grujičić se srela sa kolegom iz Mađarske, ministrom spoljnih poslova Petrom Sijartom

  • 0
Danica Grujičić Foto: Ministarstvo zdravlja/Ustupljene fotografije

Ministarka zdravlja Danica Grujičić predstavlja Srbiju na Međunarodnom forumu ATOMEXPO 2024. koji se održava u Sočiju u Rusiji.

Najveći međunarodni forum posvećen nuklearnoj energetici na svetu, okupio je predstavnike 75 država, 4.500 učesnika, među kojima su ministri i predstavnici vladinih agencija, predstavnici najvećih kompanija globalne nuklearne industrije, kao i brojni međunarodni stručnjaci.

Odmah po dolasku u Soči, ministarka Grujičić se srela sa kolegom iz Mađarske, ministrom spoljnih poslova Petrom Sijartom. Tom prilikom otvorile su se brojne mogućnosti saradnje u oblasti zdravstva, posebno u oblasti onkologije, s obzirom da i Srbija i Mađarska imaju veliki broj obolelih i veliku smrtnost od onkološih oboljenja.

Danica Grujičić Foto: Ministarstvo zdravlja/Ustupljene fotografije

Posebna tema bila je saradnja u oblasti nuklearne medicine, koju ministarka Grujičić uvek ističe kao budućnost u lečenju pacijenata, jer Mađarska ima razvijen Centar za nuklearnu medicinu u Debrecinu. U tom smislu, bilo je reči o poseti naših stručnjaka ovom Centru.

Jedna od tema bila je i pogranična saradnja u pravcu razvoja zdravstvenih ustanova uz državne granice sa obe strane, kako bi se građanima Srbije i Mađarske olakšala zdravstvena zaštita i nega naročito u slučajevima urgentnih stanja. Ministri Srbije i Mađarske su razmenili pozive za posetu svojim državama, jer su se na sastanku otvorile i druge teme buduće saradnje. Ministarka zdravlja Danica Grujičić će se danas obratiti i predstavljati Srbiju na glavnoj plenarnoj sednici Međunarodnog foruma ATOMEXPO 2024, uz najviše državne zvaničnike i eksperte iz celog sveta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA