Vreme čitanja: oko 3 min.

Zajedno možemo napraviti razliku: Podržite Fondaciju Matija Nikolić

A. V.

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Fondacija Matija Nikolić" osnovana je 2023. godine u Nišu od strane roditelja dece sa smetnjama u razvoju, sa ciljem da se nijednom detetu ne ponovi sudbina momka (po kome fondacija nosi ime) koga roditelji nisu mogli smestiti ni u jednu kliniku pune dve godine

  • 0
Fondacija Matija Nikolić Foto: Promo

Matija je u stanju autizma od svoje druge godine života. Ulaskom u pubertet koji je bio praćen kućnom izolacijom za vreme infekcije KOVID, kod Matije je došlo do regresije na svim nivoima. Postao je agresivan, povređujući sebe i ljude oko sebe. Preživeo je sepsu u bolničkim uslovima, plueralni izliv, anafilaktički šok, kao i mnoge povrede i stanja. Dve duge godine, Matija je svakodnevno odvožen ekipama hitne pomoći i policije na kliniku za psihijatriju Kliničkog centra gde bi ga dodatno sedirali i vraćali kući.

Pored obimne dokumentacije i zalaganja svih da se agresivno, visoko rizično dete privremeno izmesti iz porodice u adekvatnu ustanovu, sistemski nije postojalo rešenje na teritoriji cele Srbije, što je pored porodice, lekara i službi CZSR potvrdila i inspekcija Ministarstva zdravlja.

Nakon iznošenja problema u javnost (TV "Pink", 2. jula 2022. godine) i upućivanja dopisa ministarki zdravlja dr Danici Grujičić, Matija je smešten u Specijalnu psihijatrijsku bolnicu u Gornjoj Toponici kod Niša u kojoj je bio hospitalizovan u sedam navrata u poslednjoj godini dana.

Pored navednog problema smeštaja agresivnih osoba u adekvatnu ustanovu, naše porodice su suočene sa nizom drugih problema, koji se u većoj ili manjoj meri (ne) rešavaju u različitim mestima. Porodice su prepuštene same sebi u trenucima kada im je potrebna maksimalna podrška.

Nakon završetka obrazovnog ciklusa deteta, kada nestaje podrška i pomoć porodici, jedan roditelj je prinuđen dati otkaz (ako je i bio u mogućnosti da bude u radnom odnosu) kako bi se celodnevno posvetio svome detetu i tako postaje (ne svojom voljom) socijalni slučaj. Lokalne ustanove koje bi kroz dnevne boravke trebale preuzeti brigu o toj omladini i radile na razvoju njihovih mogućnosti nemaju dovoljne kapacitete, usluge pružaju samo u prvoj smeni, a primaju samo korisnike sa određenim nivoom samostalnosti (mogu samostalno da hodaju, ne nose pelene, nemaju u zdravstvenom kartonu pojavu epi napada i agresivnosti i sl.).

Zbog nemoći sve većeg broja roditelja, a kako nema naznaka da će se nagomilani problemi rešiti, odlučili smo osnovati fondaciju sa glavnim ciljem da se izgradi centar koji bi bio jedinstven u Republici Srbiji i koji bi pokrio sve potrebe osoba sa invaliditetom i smetnjama u razvoju. Centar bi činila dva objekta, jedan za radno-rekreativno-terapeutske aktivnosti i drugi za smeštaj lica kojima je potrebna stalna stručna briga i podrška ili periodična, u kriznim periodima.

Pored dogradnje usluga koje već postoje na lokalu, ali prilagođavanjem potrebama svih korisnika, centar treba da uvede i dve usluge koje ne postoje u našoj okolini – stanovanje uz podršku i socijalno preduzetništvo. Stanovanjem uz podršku bi se pružila mogućnost osobama sa smetnjama u razvoju da žive sa svojim vršnjacima, uz nadzor stručnog osoblja, dok bi se socijalnim preduzetništvom pružila prilika osobama da stvore radne navike, unaprede svoje kapacitete i osećaju se društveno korisnim. Visoko funkcionalnim osobama bi to bila priprema nakon obrazovnog ciklusa za uključivanje u normalne društvene tokove, studiranje ili zapošljavanje.

"Fondacija Matija Nikolić" ostvarila je saradnju sa "Fondacijom SOS Dečija Sela Srbija", koja prati naše porodice i pruža psihosocijalnu i pedagošku podršku.

Podršku našoj fondaciji u izgradnji centra i pružanju ostalih naših usluga (podrška porodicama i humanitarni rad) možete dati uplatom na naše tekuće račune ili slanjem SMS poruke na humanitarni broj 3012 (preko svih operatera). Za sve ostale informacije nam se slobodno obratite preko inernet stranice (www.fondacija-matija-nikolic.org) ili društvenih mreža.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA