Vreme čitanja: oko 1 min.

Episkop bački Irinej: Ako zaboravimo Kosovo, sami ćemo biti zaboravljeni

M. L.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Episkop je kazao da je Kosovski zavet kao naš doživljaj Hristovog Novog zaveta, aktuelan ne samo danas, već trajno

  • 2
Manastir Banjska Foto: Shutterstock

Episkop bački Irinej izjavio je danas u Beogradu, tokom naučnog skupa "Kosovo i Metohija - istorija i kulturno nasleđe", da ako mi, kao narod, zaboravimo Kosovo, bićemo i sami zaboravljeni.

"U našem slučaju, ako zaboravimo Kosovo i Peć, Prizren, Gračanicu, Dečane, sve naše svetinje, bićemo zaboravljeni i sami ćemo sebe zaboraviti, što ne dao Bog", rekao je Episkop Irinej, držeći izlaganje na temu "Aktuelnost Kosovskog zaveta".

Episkop je kazao da je Kosovski zavet kao naš doživljaj Hristovog Novog zaveta, aktuelan ne samo danas, već trajno.

Kako je naveo, dokle god bude bilo Srba na ovoj planeti, i dok budu pravoslavni, oni će živeti upravo Kosovskim zavetom.

"Naš narod, kao hrišćanski narod, nepogrešivo je osetio duhovnu suštinu Lazarevog opredeljenja, njegove ličnosti, i duhovnu suštinu onoga što se odigralo na Kosovu polju u dan one bitke 1389. godine, a što se evo vekovima odigrava na tom istom Kosovu, grdnom sudilištu, i ovde dok mi sad govorimo, a kako stvari stoje, tako će izgleda biti i u doglednoj budućnosti", rekao je Irinej.

Kako je istakao ako izgubimo Zavet, izgubićemo identitet.

"Kosovske delove drži na okupu upravo Zavet, zavetno iskustvo jednog naroda. U našem slučaju, Kosovski zavet kao temeljno iskustvo našeg naroda. U protivnom slučaju, ako takva osnova ne postoji, identitet će biti irelevantan", ocenio je Episkop Irinej.

Kako je naveo, nacionalni identiteti se danas medijima i propagandom mogu fabrikovati.

Episkop Irinej je rekao da čovek sa Bogom sklapa zavet, bez čega i nije puni i pravi čovek, već nedovršen i nesavršen.

"On je u tom slučaju samo biće koje diše i ništa više, kao što je pre dva dana rekao predsednik naše države, potpuno u duhu kosovskog zaveta, shvatajući i tvrdeći da samo kao zavetno biće, kao biće zaveta, čovek ne samo što diše telesno, nego diše, živi i duhovno", rekao je Episkop Irinej.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Србољуб Крстић

    26. mart 2024 | 15:12

    О, па ти си жив ! А је л', ко продаде брата свога владику Артемија!? И ко је уцењивао монаштво, да бира: или да се одрекне вл.Артемија, или се забрањује богослужење и причешће... те прогна и њих ЧЕСТИТИХ И ВЕРНИК око 150?! Прогнали сте јединог нелицемерног веродостојника који је нешто конкретно учинио за Косово и Метохију, за 33 године проведене(постоје извештаје блаж.поч.Патријарха Павла?! И сад кад сте све продали, причате приче за малу децу! Наравно, ми нећемо заборавити Косово и Метохију! И нећемо ни по цени живота прихватити незавсност! И надаћемо се и веровати у Божју Правду и повратак! Али, у тој Правди Божјој ви сте међу Бранковићима, засад. Нека те Господ уразуми да се покајеш, и да признаш истину пре смртнога часа !

  • Апокалипса

    26. mart 2024 | 14:21

    Нико не заборавља Косово и Метохију. Али неће више ниједна страна војна хунта да одређује, слободу, људска и верска права Србима на њиховим вековним огњиштима. Нити да их држи као глинене голубове за поткусуривање, да глуми светског и европског полицајца. То могу да раде својим чланицама. Али не и Србији. Албански екстремисти нису пропустили ни једну једину шансу да се иживљавају од 1998 године над Србима, Црногорцима, другим неалбанцима и Албанцима који се са оживљавањем нису слагали. Зато сви Срби прелазе у централну Србију јер им тамо под страном војном хунтом и до зуба наоружаном Приштином нема безбедног и цивилизованог живота. То је то. Уз масу лажи и насиља . Ни СБ УН их није ни погледао. Није погледао у очи ону побијену децу 1999 године. А побијена су да би се устоличили сепаратизам, сецесионизам, тероризам као ни абнормалности. Па и пандемија је била и прошла, само Срби вечно треба да трпе насиље, етничко чишћење, егзодус са својих огњишта. Претње , упуцавања и застрашивање. А ратови се настављају. Него је добро што постоји ипак МКС у Хагу. И што ради. И не бих могла више да се сложим са Макроном о присилном исељавању. Да подвучемо рачун за Србе из Хрватске, БиХ, са КиМ. Укључујући 13% Срба са КиМ само прошле године. Па да видимо све учеснике и саучеснике. Именом и презименом. Свако ко спроводи или учествује или прикрива такве активности подложан је међународном кривичном гоњењу. Али нико неће да тргује жртвама за куле и инвестиције. Не док сам ја жива

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA