Vreme čitanja: oko 3 min.

Direktorka RFZO obišla KBC Zvezdara koji prvi put ima magnetnu rezonancu

V. B.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Cilj nabavke je pre svega smanjenje liste čekanja, ali je od posebnog značaja i savremena dijagnostika

  • 0
Sanja Radojević Škodrić, Cistična fibroza, Druga regionalna konferencija Foto: Nikola Tomić

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić obišla je danas Kliničko bolnički centar (KBC) Zvezdara koji je prvi put dobio najsavremeniji aparat, magnetnu rezonancu prošle godine u sklopu paketa najveće dijagnostičke opreme, kada je nabavljeno deset magnetnih rezonanci.

Ona je prilikom obilaska poručila za Tanjug da je od izuzetnog značaja da magnetna rezonanca sada postoji i u KBC Zvezdara, jer u tu ustanovu gravitira oko 600.000 građana.

- Danas smo obišli KBC Zvezdara koji je savremeni aparat, magnetnu rezonancu, dobio prošle godine u sklopu najvećeg paketa dijagnostičke opreme. Kao što znate, na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, tada je nabavljeno deset magnetnih rezonanci, 18 mamografa i 15 ultrazvučnih aparata. Svi se oni sada nalaze u zdravstvenim ustanovama i svi su počeli sa radom. Ostalo je još 12 magneta koji će biti nabavljeni u toku 2024. godine - rekla je Radojević Škodrić.

Naglašava da je cilj nabavke pre svega smanjenje liste čekanja, ali, dodaje da je od posebnog značaja savremena dijagnostika.

- Cilj je da savremena dijagnostika ne bude dostupna samo u velikim centrima. Apsolutno u svim gradovima će je biti, svaki grad će imati magnetnu rezonancu, ali i svaka opština. Isto tako i mamografe, a u cilju skrininga i ranog otkrivanja karcinoma dojke. Zvezdara je dobila prvi put magnetnu rezonancu, do sada je nisu imali, a od ogromnog je značaja, jer se radi o velikom kliničko bolničkom centru - istakla je direktorka fonda.

Dodaje da magnetna rezonanca znači mnogo za smanjenje liste čekanja, ali je takođe i deo savremene dijagnostike, što je, prema njenim rečima, ogromno olakšanje, ne samo pacijentima, već i zdravstvenim radnicima, koji, kada imaju u svojoj ustanovi ovaj savremeni aparat, lakše i brže mogu da dijagnostikuju bolest.

- Magnet u KBC Zvezdara trenutno radi u gotovo dve smene - rekla je Radojević Škodrić i dodala da će tokom leta biti organizovane obe smene.

- Do tada, treba da se u potpunosti završi edukacija lekara i tehničara, jer je neophodno imati dovoljno kadra, jer oni ne rade samo na magnetu nego i na drugim aparatima - kazala je Radojević Škodrić.

Na pitanje šta je zaključila iz razgovora sa rukovodstvom zdravstvenih ustanova koje dobijaju novu opremu, Radojević Škodrić ukazuje na to da je najveći problem - kadar.

- Sada su svi zadovoljni nabavkom nove opreme i rekonstrukcijom i renoviranjem zdravstvenih ustanova, ali je problem kadar, ne samo nedostatak već i njihova edukacija. Delom je to posledica i pandemije kovida. Znate, to jesu dve godine, ali u medicini je to mnogo izgubljenog vremena. Zato moramo da se posvetimo edukaciji i da to nadoknadimo. Isto tako, jedan od načina je razmena sa inostranim stručnjacima, o tome smo razgovarali i moramo da smislimo kako na najbrži način to da uradimo - rekla je ona za Tanjug.

Tamara Vučinić, načelnik Radiološke službe KBC Zvezdara poručila je da su zaposleni u toj ustanovi srećni, jer su prvi put dobili magnetnu rezonancu.

- To je najskuplji aparat u radiološkoj dijagnostici koji nam omogućava da imamo uvid u unutrašnjost organizma i postavimo pravovremenu dijagnozu i planiramo adekvatno lečenje, a sve to bez štetnog zračenja. To će mnogo značiti našim pacijentima, za tih 600.000 ljudi to je od ogromnog značaja - rekla je dr Vučinić.

Ističe da je, upravo zbog toga, izuzetno važna saradnja sa Republičkim fondom.

- Mi ne možemo jedni bez drugih, uvek nam je potrebna podrška - i za nabavku aparata i za edukaciju i za planiranje. Zbog toga je meni veoma drago što imamo izvanrednu saradnju - zaključila je dr Vučinić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA