Vreme čitanja: oko 3 min.

Snimili smo "Odmor bašibozuka" za koji je Srbija dala skoro 350.000 evra da ga vrati: Znate li zašto je važan?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ekipa Telegrafa posetila je Konak kneginje Ljubice gde se ovo remek delo čuva

  • 2

Vest da je "Odmor bašibozuka" vraćen u Srbiju i da je država platila 349.500 na aukciji u Londonu da ga vrati, obradovala je celu zemlju. Ima, razumljivo, i puno onih koji ne znaju zašto je ovo remek delo legendarnog slikara Paje Jovanovića toliko važno.

Ekipa Telegrafa posetila je Konak kneginje Ljubice da snimi "Odmor bašibozuka" i otkrije zbog čega je baš ova slika za nas neprocenjiva.

Muzej grada Beograda istakao je da država poseduje legat od čak 211 slika, međutim kako ih iz ovog perioda nema puno, "Odmor bašibozuka" je pravo osveženje ove kolekcije. Podsetimo, ključan događaj odigrao se kada je aukcijska kuća "Sotbi" održala aukciju pod nazivom "Put svile: slike orijentalista i nameštaj iz rezidencije u Belgraviji" u Londonu i tako pružila priliku Srbiji da povrati svoje blago.

Marija Stošić, šef odeljenja za istoriju kulture i umetnosti, sprovela nas je kroz konak i otkrila detalje.

Rađena tehnikom ulja na dasci, dimenzije 41 puta 32,5, povratak "Odmor bašibozuka"  veoma je značajna, prodata je na aukciji za 304.800 funti, odnosno 349.500 evra, iako je pre aukcije procenjivana na iznos od 70.000 do 100.000 funti.

Naša sagovornica nam je otkrila da je slika nastala osamdesetih godina devetnaestog veka i predstavlja značaj slikarstva koje je bilo dominantno u tom periodu. Muzej grada Beograda poseduje Jovanovićev legat, ali ovom sliku kolekcija je upotpunjena.

"Slika Paje Jovanovića je primerak njegove orijentalne faze života, koja je nastala osamdesetih godina devetnaestog veka. Tehnika je ulje na dasci i predstavlja izuzetan primerak te faze, a značajna je zbog slikarstva koje je dominiralo u tom vremenu, a takođe, nismo ga ni posedovali u našoj kolekciji. Muzej grada Beograda poseduje legat Paje Jovanovića koji se sastoji od 211 slika, ali je mali broj iz te faze. Što znači da nam je ova nova slika upotpunila kolekciju", istakla je Marija Stošić.

Variranje cena zavisi od diktiranja tržišta, a interesantno je da se druga slika istog autora prošle godine prodala za 500.000 evra. Sagovornica naglašava da je za nas ovo neprocenljivo, ali i da je zadovoljna cenom za koju smo je vratili. Muzej je velika podrška državi, da nastavi kako bi došla do još nekih slika koje su veoma značajne za našu državu i narod.

"Što se tiče cena, to je nešto što diktira tržište, slična slika Paje Jovanovića prodata je za 500.000 evra prošle godine, takođe na aukcijama. Cene zaista ne mogu da se kontrolišu, za nas je neprocenljive vrednosti i to je jasno. Mi smo zadovojni cenom koju smo dobili, i to je nešto što uvećava vrednost ne samo kolekcije, već i kulturne baštine. Mi pratimo šta se dešava na stranim aukcijama, ali nas i obaveštavaju kada se nešto ovako pojavi na tržištu, ali mi ne možemo da znamo da li se nešto prodaje između kolekcionara. Naša država je spremna da ako dođe do ovako nekih akvizicija da država zaista reaguje. Muzej je u tom slučaju samo podrška, a ona je potrebna sa više instancija", završava razgovor sagovornica.

Pored slike posetioci mogu videti štafelaj na kome je radio, paletu i druge predmete iz njegovog ateljea i odeću, koja se takođe nalazi u Konaku.

Podsetimo, Paja Jovanović (1859-1957) bio je jedan od naših najistaknutijih slikara svih vremena. Sreća je bila na njegovoj strani jer je proveo dug život radeći ono što najbolje zna, a njegov talenat je isplivao na površinu već tokom rane mladosti. Bio je hvaljen i slavljen, a sa slikarskom četkicom se najbolje izražavao.

Raniji vlasnik slike do nje je došao na aukciji kuće "Christie’s" 1994. godine, s tim da je slika tada prodata pod nazivom "Arnautski ratnik".

Kako je ranije navela direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković, ambijent Konaka kneginje Ljubice u Beogradu odgovara epohi i duhu orijenta čuvene Jovanovićeve slike.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NBG

    29. mart 2024 | 09:02

    Ovo je divna vest. Jovanović je uz još par srpskih imena slikar svetskih razmera, izuzetan!

  • Vozac Tomos Masine

    29. mart 2024 | 07:46

    Ukrasce i to ko sto su pokrali zastave..ordenje..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA