Vreme čitanja: oko 3 min.

Jurić: Nakon 48 sati sistem "Pronađi me" koristi se samo ako policija to zatraži

I. A.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kako je objasnio, ključna uloga sistema "Pronađi me" je da obavesti javnost, što smatra da je u ovom slučaju dobro urađeno

  • 2
Igor Jurić Foto: Nikola Tomić

Direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić izjavio je danas, povodom nestanka dvogodišnje devojčice Danke Ilić u Banjskom Polju kod Bora, da se nakon 48 sati od nestanka deteta, sistem "Pronađi me" koristi samo ukoliko policija to zatraži i da mediji više nemaju obavezu da objavljuju nestanak zbog toga što se već pouzdano zna da je kompletna javnost obaveštena, istakavši da su svi granični prelazi u momentu kada je prijavljen nestanak devojčice bili obavešteni o njenom nestanku.

"Policija je došla na lice mesta i u prvom momentu nakon prijave, a nakon nepuna dva sata je bilo 200 službenika MUP-a na terenu. Oni su već tada obavestili granične prelaze i od tada se više obraća pažnja. Kada se pokrene sistem, onda je dodatna uzbuna, jer se tada pouzdano zna da je dete u životnoj opasnosti i da mora mnogo više o tome da se povede računa. Policijska procedura u ovim slučajevima se ne menja", objasnio je on za K1 televiziju.

Kako je objasnio, ključna uloga sistema "Pronađi me" je da obavesti javnost, što smatra da je u ovom slučaju dobro urađeno.

Napomenuo je da će se efikasnost samog sistema potvrditi ukoliko devojčica bude pronađena.

"Nemam ništa novo u odnosu na ono što već znate, policija se povukla sa tog dela terena i više neće vršiti pretrage što sa jedne strane jeste dobro jer je eliminisana mogućnost da se dete tu izgubilo, i s druge strane da se sada prelazi na operativnu istragu i operativne radnje. Bez obzira što svi polako gubimo nadu i što je prošao dug period, mi moramo kao nacija biti spremni i na ono najgore, ali mora da ostane nada da će se neko čudo desiti", rekao je on.

Jurić smatra da je bolja okolnost što devojčica nije pronađena u okolini na terenu, uzimajući u obzir vremenske uslove i hladnoću zbog kojih možda ne bi preživela.

"Kada je naša Tijana nestala, mi smo se posle trećeg dana nadali da će neko pozvati i tražiti otkup jer bi to bio znak da je ona živa. Iz nekog iskustva, nada mora da postoji, ali moramo polako da se pripremamo za tu mogućnost da je vremenski protok jako dug i da postoji i ta mogućnost", naveo je on.

Odgovarajući na pitanje da li njemu nešto budi sumnju kada je reč o roditeljima devojčice, Jurić je istakao da je on imao njaviše poverenja u policiju u momentu kada je shvatio da oni njega ispituju na pravi način kada je njegova ćerka Tijana Jurić nestala.

"Kada su došli profesionalci iz Beograda u slučaju kada je Tijana nestala i kada su oni mene kao Tijaninog oca na kvalitetan način ispitivali, mi smo u tom momentu kao otac i majka bili najsumnjiviji i to je potpuno normalna situacija kada nestane jedno dete, jer se prvo mora otkloniti sumnja na najbližu familiju", objasnio je on.

Prema njegovim rečima, tek kada policija bude potpuno sigurna da roditelji nisu umešani u nestanak deteta, onda se prelazi na drugu fazu, i dodaje da dodatnu sumnju budi ukoliko se izjave porodice deteta koje je nestalo, ne poklapaju.

"Kada se desi nestanak deteta, ne smeš da kriješ ništa što bi moglo da oteža policiji rad, tu nema tajni i nikakve tajne ne smeju da postoje. Kada ti nestane dete, moraš da žrtvuješ sebe i uradiš sve što je do tebe da se dete pronađe", rekao je Jurić i dodao da on lično nije išao na poligraf, jer je policija tako procenila, već da mu je uzet samo DNK kada je njegova ćerka Tijana nestala.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Рус

    28. mart 2024 | 14:10

    Kakvih 48 sati?? Bilo je reč da se alarmira odmah. Za 48 sati 2 puta može da obidje svet.. samo otvarate koje kakve agencije da uzimate pare, a efekta nema.

  • Danijel

    28. mart 2024 | 13:52

    Juricu Alert Amber je cist promasaj. 0 bodova...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA