Vreme čitanja: oko 1 min.

Letnje temperature slede, ali... Ponovo stižu i olujni udari vetra! U ovim delovima Srbije biće najjači

Vreme čitanja: oko 1 min.

Usled ciklonske aktivnosti, biće veoma vetrovito

  • 0
Košava Đorđe Đurić vremenska prognoza Foto-ilustracija: Shutterstock

Današnji dan u Srbiji protiče u znaku pravog prolećnog vremena, a maksimalne temperature biće prave letnje. Očekuje se i do 28°C, a vikend i ponedeljak doneće temperature i do 30°C.

Srbija je pod uticajem termičkog grebena sa jugoistoka i u sklopu njega pristiže veoma topla vazdušna masa sa severa Afrike.

Istovremeno, nad Atlantikom i zapadnom Evropom nalazi se veoma snažan ciklon, koji od jugozapada preko zapada sve do severa Evrope donosi vetrovito vreme sa padavinama, dok ka nama dodatno uslvoljava strujanje tople vazdušne mase sa juga.

Usled ciklonske aktivnosti, nad našim područjem ponovo će biti izražen gradijent pritiska, pa će biti veoma vetrovito. Nakon jučerašnjeg i današnjeg kratkotrajnog predaha od jakog vetra, vikend pred nama i početak sledeće sedmice doneće veoma vetrovito vreme.

Već u subotu u većem delu Srbije duvaće pojačan jugozapadni vetar, na zapadu Srbije i na planinama sa olujnim udarima od 80 km/h, dok se u košavskom području duvati jak južni i jugoistočni vetar, na jugu Banata sa olujnim udarima.

Najjači udari vetra i najvetrovitije vreme očekuje se u Vojvodini, u Pomoravlju, Podunavlju, u Braničevskom okrugu, na zapadu i jugozapadu Srbije i na planinama, ali i na zapadu Bačke i Srema, kao i u delu Podrinja.

Vetar će biti fenskog efekta i toplog karaktera, uz temperature od 25 do 30°C.

Vetrovito će biti i u ponedeljak.

Tokom večeri u severozapadnim, a tokom noći i u utorak i ostalim predelima Srbije očekuje se prodor hladnog fronta, uz zahlađenje sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom.

Pri prodoru hladnog fronta, južni i jugozapadni vetar biće u skretanju na jak severozapadni, povremeno sa olujnim udarima, potom u postepenom slabljenju.

Dakle, potpuno smirivanje vetra očekuje se od utorka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA