Vreme čitanja: oko 1 min.

Srpski "Popaj" takođe vuče snagu iz spanaća: Šampion u obaranju ruku otkriva zašto je ova namirnica važna

M. L.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dvostrukom šampionu Srbije u sportskom obaranju ruku, Nemanji Grujiću, redovno vežbanje i zdrava ishrana su prve stepenice do uspeha

  • 5

Kad čujemo spanać, prva asocijacija najčešće je Mornar Popaj i velika snaga koju dobija kada ovo povrće pojede. Ali, da li ste znali da to nije samo običan mit? Spanać, osim što je bogat gvožđem, pun je vlakana i vode, pa je tako jedna od najzdravijih namirnica kojom možemo obogatiti obrok.

To potvrđuje i jedan "Popaj" iz realnosti, dvostruki šampion Srbije u sportskom obaranju ruku Nemanja Grujić, kome su redovno vežbanje i zdrava ishrana prve stepenice do uspeha. Snaga, izdržljivost i mentalna oštrina boraca neodvojive su od zdravog načina života i ishrane.

- Spanać je jako zdrav obrok, bogat vlaknima i vodom. Odličan je izvor vitamina A1, vitamina K1, folne kiseline, gvožđa i kalcijuma. Najbolje ga je jesti u kombinaciji sa mesom i dosta luka. Time ćemo dobiti vrlo kvalitetan obrok pun proteina, vlakana i vode, i spremiti naše telo na stres koji doživljavamo tokom jakih treninga - pojašnjava Nemanja.

O spanaću postoji štošta zanimljivog što javnosti uglavnom nije poznato. Da li ste, recimo, znali da spanać potiče iz istorijske Persije, odnosno današnjeg Irana i da je u Kinu došao prvi put kada ga je na poklon poslao kralj Nepala? Iako je bio poznat drevnim narodima vekovima, u Evropu je došao tek u srednjem veku.

Ipak, kako je potrebno izdvojiti i vreme za kuvanje spanaća, domaćice i domaćini neretko se odluče za neki brži obrok. Ali Frikom Spanać u briketima je veoma praktičan i jednostavan za pripremu, a dostupan je tokom cele godine.

Možete se prepustiti raznolikim đakonijama od spanaća: ukusnom pireu sa dodatkom pavlake ili mleka, pitama uz dodatak sira, ukusnim rolatima i čorbama.

Proizvod se priprema kao sveže povrće bez prethodnog odmrzavanja, a prži se svega 15 minuta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • YU 1957

    29. mart 2024 | 16:45

    Ljudi jedite spanać umrsto mesa i ostalih namirnica,mnogo je hranjiv i zdrav a snagu daje za težak rad.

  • Milijana

    29. mart 2024 | 19:33

    Obožavam spanać, moj omiljeni zeleniš 😊

  • Sinisa

    29. mart 2024 | 19:36

    U pravu je, spanać je zdrav i hranljiv.Obožavam ga od vrtića

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA