Vreme čitanja: oko 1 min.

Dom zdravlja Novi Sad otvorio telefonsku liniju za psihološku pomoć

N. S.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kada su u pitanju suicidalne misli, procenjuje se koliko dugo i koliko često ih osoba ima

  • 0

Dom zdravlja Novi Sad juče, 27. marta, pokrenuo je otvorenu liniju psihološke pomoći, svakog radnog dana od 7 do 20 časova, za sve građane koji žele sa nekim da razgovaraju, požale se ili potraže pomoć. Broj telefona na koji mogu da se jave jeste: 021/4879-021.

- U svetlu nemilih događaja čiji smo svedoci već nekoliko nedelja, smatramo da je potrebno da kao odgovorna institucija istupimo i ponudimo pomoć.U trenucima kada naša zemlja svedoči tragedijama koje pogađaju i pojedince i porodice, u obavezi smo da se ne oglušimo na očigledne pozive za pomoć", napominju iz Doma zdravlja za RTV.

Naši psiholozi uključeni su u rad Savetovališta za mlade i Razvojnog savetovališta i već godinama rade na primarnoj prevenciji poremećaja iz spektra mentalnog zdravlja, što podrazumeva suzbijanje faktora rizika i istovremeno jačanje zaštitnih faktora.

Pružanje datog vida podrške ima za cilj procenu rizika od sprovođenja suicida kao i stanja akutne krize uzrokovane problemima na poslu, stresom, problemima u svakodnevnim odnosima sa ljudima, a sve iz anksionog i depresivnog spektra.

Kada su u pitanju suicidalne misli, procenjuje se koliko dugo i koliko često ih osoba ima. Kakve su to misli i kakve ih emocije prate? Da li zna kako/kada/gde bi to uradio? I mišljenje o reakcijama drugih. Dakle, procenjuje se da li se radi o suicidalnim mislima i idejama, ili postoji detaljan plan za sprovođenje date namere u delo. Osoba dobija priliku da sa nekim zajedno sagleda svoju smrt iz svih uglova, i prvenstveno bude uvažena i saslušana. Dajemo ljudima mogućnost da otvoreno pričaju o svom stanju, uz mogućnost nuđenja podrške drugih stručnih lica.

Onog trenutka kada se pojave prepreke, i kada osoba postane svesna da postoji problem, često pokuša da traži odgovor. U tom traganju za uzrocima naši stručnjaci stoje im na raspolaganju - navode iz Doma zdravlja Novi Sad.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA