Vreme čitanja: oko 2 min.

Filip i Danica Karađorđević na Oplencu ugostili rumunskog princa Nikolasa

N. S.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Upalili su sveće na grobu Kralja Aleksandra I i Kraljice Marije, ličnostima koje su najviše doprinele ljubavi i prijateljstvu dva naroda, koje traje i danas

  • 0
Filip i Danica Karađorđević na Oplencu ugostili rumunskog princa Nikolasa Printskrin: Instagram/nicolaealromaniei

Filip Karađorđević i njegova supruga Danica ugostili su na Oplencu rumunskog princa Nikolasa i njegovu suprugu princezu Alina Mariju sa porodicom.

"Naše drage goste princa Nikolasa od Rumunije i princezu Alina Mariju sa porodicom odveli smo na Oplenac, u srce Šumadije kako bismo im približili duh, tradiciju i kulturu našeg naroda i upoznali ih sa korenima Kraljevske porodice Karađorđević", objavio je Filip Karađorđević na platformi X.

On je naveo da su nakon toga upalili sveće na grobu Kralja Aleksandra I i Kraljice Marije, kako je rekao, ličnostima koje su najviše doprinele ljubavi i prijateljstvu dva naroda, koje traje i danas.

"Biti njihov potomak služi nam na ponos, ali nas čini obaveznim da živote posvetimo dužnosti otadžbini i radu u najboljem interesu njenih građana. Ova poseta organizovana je u tom cilju sa željom da još više učvrstimo naše prijateljstvo i povežemo naše porodice", napisao je Filip Karađorđević.

Nakon obilaska crkve Svetog Đorđa i stalne postavke u kući Kralja Petra I, Filip Karađorđević i rumunski princ sa porodicama obišli su Kraljevsku vinariju i probali šumadijska vina.

On se osvrnuo i na svoju prabaku, kraljicu Mariju koja potiče iz rumunske kraljevske porodice.

"Kraljica Marija (Minjon – kako su je zvali u rumunskoj kraljevskoj porodici) rumunska princeza i najvoljenija kraljica u istoriji srpskog naroda, iako poreklom nije bila Srpkinja, unela je mnoge naše narodne običaje na kraljevski Dvor, donela je radost u našu porušenu otadžbinu, uzdigla svojim radom i humanošću kulturu i umetnost, podigla mnoge institucije i zdanja od najvećeg značaja, kao jedna od najvećih zadužbinarki", naveo je Filip Karađorđević.

Princ Nikolas i njegova supruga princeza Alina Marija tokom boravka u Srbiji, sastali su se i sa patrijarhom srpskim Porfirijem, položili venac na spomenik Milice Rakić u Tašmajdanskom parku i odali počast žrtvama NATO bombardovanja, i posetili Istorisjki muzej Srbije i izložbu Milana Cileta Marinkovića, oca princeze Danice u galeriji muzeja grada Beograda.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA