Vreme čitanja: oko 4 min.

"Jedino u ovom slučaju vidim šansu da je Danka živa": Jurić otkrio da zabrinutost zbog nestale devojčice raste

J. P.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Nakon što je nestanak prijavljen policija je vrlo brzo stigla, prvo sa 25 službenika na teren, a kasnije je stiglo i 200 ljudi, pripadnika žandarmerije, međutim, kako napominje, pretraga nije dala rezultat

  • 2
Igor Jurić, Danka Ilić Foto: Marko Jovanović, Privatna arhiva, MUP RS

Igor Jurić iz Centra za nestalu i zlostavljanu decu i inicijator sistema "Pronađi me" istakao je da će istraga povodom nestanka Danke Ilić (2) ići u onom smeru kako policija bude dobijala informacije.

Kako je rekao, ono što zasigurno znamo jeste da je teren pretražen i da taj deo, u koji je mnogo snaga utrošeno kako bi se dete pronašlo, više neće biti pod nadzorom što je, kako navodi dobra okolnost, jer će se preusmeriti u drugom pravcu. 

"Sada se kreće u taj operativni rad, tj. sada se ispituju direktni svedoci. Mnogo toga je kontradiktorno u samom slučaju, a specifičan je po tome što je dete uzrasta od 2 godine. Sam sistem pokrenut je malo kasnije upravo iz tog razloga jer je ukazivano i prijavljeno da je dete negde samo otišlo u tu šumu i s obzirom na uzrast pretpostavljalo se da ne može daleko da ode", objašnjava Jurić.

Nakon što je nestanak prijavljen policija je vrlo brzo stigla, prvo sa 25 službenika na teren, a kasnije je stiglo i 200 ljudi, pripadnika žandarmerije, međutim, kako napominje, pretraga nije dala rezultat.

"Moram da kažem da sam se te prve večeri radovao što dete nije pronađeno, s obzirom na vrlo surove vremenske uslove koji su vladali to veče. Padala je kiša i bilo je izuzetno hladno i plašio sam se da dete tog uzrasta neće preživeti", nastavlja Jurić.

Međutim, još više vremena je prošlo, a Igor je napomenuo da su sada već svi mnogo zabrinuti i da mogu da se nadaju da je u pitanju samo jedna stvar.

"Možemo da se nadamo samo, i ja iskreno ću biti srećan ako se neko javi za otkup deteta, jer jedino tu vidim šansu da je dete živo", rekao je Jurić za TVCG.

On ističe, da će ovaj slučaj,  kakav god ishod bio, promeniti sistem potrage za decom u našoj zemlji.

"Sa ponosom moram da kažem da su svi veoma profesionalno prišli samom novom načinu potrage za decom. Mediji su prekidali programe na svakih 30 minuta, aerodrom Nikola Tesla je objavio na svim bilbordima, zatim dobili smo svi SMS poruke. To jeste bilo malo problematično, ali se radi na unapređenju", rekao je on i dodao da su i svi taksisti u Srbiji koji imaju monitore u vozilima objavili da je nestalo dete.

"Ovo je zaista jedna revolucija u potrazi za decom i apelujem pre svega na donosioce odluka u Crnoj Gori da pre svega urade isto, da kada vi tražite dete u Podgorici da ga i mi tražimo u Beogradu, a da kada mi tražimo dete u Boru da ga tražite i vi u vašoj zemlji", zaključio je Jurić.

Podsetimo, potraga sa Dankom Ilić (2) ušla je u peti dan. Ni jučerašnja potraga se nije završila slavno, uprkos višečasovnim naporima svih pripadnika MUP-a.

Danka Ilić poslednji put je viđena u utorak oko 13.45 sati u Banjskom polju. U trenutku nestanka na sebi je imala ljubičaste pantalone, maslinasto zelenu jaknu i kosu vezanu u rep.

Sistem "Pronađi me" je zbog njenog nestanka aktiviran prvi put u Srbiji, a kako je navedeno na sajtu ''pronadjime.mup.gov.rs'', devojčica ima smeđu kosu, braon oči i visoka je oko 85 centimetara.

Majka odvedena na mesto nestanka

U petak, 29. marta, četvrtog dana potrage za devojčicomDankom, policija je sa majkom otišla na mesto gde je poslednji put videla devojčicu.

Kako saznajemo, policija je sa majkom zapravo prolazila rekonstrukciju kretanja u danu u kom je devojčica nestala. Majka Ivana Ilić je pokazivala svaki napravljeni korak u utorak, pre nego što je dete naprosto iščezlo iz dvorišta.

Otac prošao poligraf

Miloš Ilić, otac nestale Danke prošao je poligrafsko ispitivanje. Kako Telegraf saznaje, otac juče nije bio pozvan na ispitivanje u policijsku stanicu u Boru, dok majka jeste zbog toga što je ona poslednja bila sa devojčicom pre njenog nestanka.

Majka je inače odbila poligrafsko testiranje.

I juče se radilo na raščišćavanju terena

Bageri su u sredu ceo dan kopali i iznosili smeće i krševe iz kuće, a ispred kuće kod koje je poslednji put viđena nestala Danka Ilić (2) za kojom traga cela Srbija stigla je teška mehanizacija koja je i juče radila na raščišćavanju terena.

Pas Zigi je takođe učestvovao u potrazi.

Od Danke i dalje ni traga ni glasa

Opremljeni najsavremenijom opremom, na kvadovima sa psima tragačima na desetine spasilaca jedan za drugim uputili su se ka mračnom tunelu koji je lociran u Banjskom Polju kako bi pronašli makar neki trag o nestaloj devojčici Danki Ilić. Hodali su tamnim i hladnim hodnicima, preko 70 sati na terenu, tražili, ali nažalost i dalje ni traga ni glasa od deteta.

Najnoviji snimak MUP-a dokazuje kolika je predanost naše policije i službe za spasavanje da Danku nađu živu i zdravu. Na početku se mogu videti planovi konstruisani do najsitnijeg detalja.

I pored fonemenalne logistike, neumorno prolazeći i pretraživajući, od ranih jutarnjih časova, tunel, podzemne kanale i šahte ukupne dužine oko 4,5 kilometara, u rejonu Banjskog Polja do grada Bora, specijalistički timovi za spasavanje iz ruševina Sektora za vanredne situacije iz Beograda i Novog Sada, zajedno sa ostalim pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova nisu uspeli da pronađu nikakav trag koji bi ukazao na to da se dvogodišnja Danka Ilić tu nalazila.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA