Vreme čitanja: oko 1 min.

Hristos Vaskrse! Vernici danas slave Uskrs po Gregorijanskom kalendaru

N. S.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vernici koji proslavljaju Uskrst po Julijanskom kalendaru, ovaj praznik proslaviće 5. maja

  • 13
Uskršnja jaja Foto: Pixabay

Danas Hrišćanski vernici obeležavaju Uskrs po Gregorijanskom kalendaru. Po hrišćanskom verovanju, trećeg dana nakon smrti Isus Hrist je vaskrsnuo. Kao spomen na taj dan, hrišćani širom sveta slave ovaj praznik u zavisnosti od kalendara.

Kako i po pravoslavnom verovanju, za Uskrs se farbaju jaja kao simbol Hristovog vaskrsenja, a prvo jaje koje se skuva obično se farba crvenom bojom, koja je simbol Hristove krvi, i čuva se tokom cele godine kao Čuvarkuća.

Na ovaj dan običaj je da se svi članovi porodice okupe i budu zajedno. Ujedno, ovaj dan slavi i novi početak, pa i početak proleća.

Marija Magdalena je rimskom caru Tiberiju, koji nije verovao u Hristovo vaskrsenje, dala crveno jaje i pozdravila ga rečima "Hristos Vaskrse". Od tada, svuda u dane Vaskrsenja Hristovog, pripremaju se uskršnja jaja kao simbol njegovog vaskrsenja.

U katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u Beogradu sinoć je održana misa Uskrsnog bdenja koju je predvodio beogradski nadbiskup Ladislav Nemet.

- Živimo u istorijskom razdoblju uz nauk večnog Isusovg uskrsnuća koje nas podstiče da se borimo protiv nasilja u društvu, porodicama, protiv korupcije i onih društvenih prilika koje naše najbolje ljude teraju da napuste Srbiju - rekao je Nemet.

Uskrs, praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću, danas slave katolici, protestanti, anglikanci, kao i neke pravoslavne i brojne manje crkve.

Vernici koji proslavljaju Uskrst po Julijanskom kalendaru, ovaj praznik proslaviće 5. maja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Darosava

    31. mart 2024 | 08:26

    Kaže se Sretan Uskrs a ne Hristos vaskrese, vaistinu vaskrese. Nemoj da se poistovećujemo iako smo vekovima bili ponizni i opet bijeni po leđima i uvek optuživani. Zato Sretan vam Uskrs komšije iako u pozdravu se ne vidi ko je uskrso?

  • baba smilja iz darosave

    31. mart 2024 | 07:10

    ISUS HRISTOS je razapet posle jevrejskog praznika passover. ove godine passover počinje 22 aprila a završava se 30 aprila. tako da mi nije jasno kako nešto može da se obeležava pre nego što se desilo. VASKRS je 5-og Maja.

  • Зоки

    31. mart 2024 | 08:06

    Сретан Ускрс, Христос Воскресе!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA