Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovde se snimala serija "Selo gori a baba se češlja": Narednih godina će obnoviti svoj stari sjaj

M. L.

Vreme čitanja: oko 2 min.

U planu je obnova škole i Eparhijskog doma, zgrade s kraja 19. veka, ali i znatno mlađeg Doma kulture u centru sela

  • 0
Opština panorama grada centar Medveđa Foto: Shutterstock/Dejan Trajković

Mnogi za Medveđu, selo u opštini Trstenik, nisu čuli, ali jesu videli kako izgleda ukoliko su gledali seriju "Selo gori a baba se češlja". Narednih godina selo će promeniti izgled, ali i ponuditi više sadržaja. U planu je obnova škole i Eparhijskog doma, zgrade s kraja 19. veka, ali i znatno mlađeg Doma kulture u centru sela, izveštava RTS.

Jedan od najlepših objekata Moravske Srbije sačuvao je obrise, zahvaljujući Udruženju "Stara škola Medveđa". Murali na fasadi podsećaju na nekadašnje učenike škole, koju je šezdesetih godina prošlog veka pohađalo preko 700 đaka.

"Posle desetak godina našeg, da kažem i mukotrpnog rada, evo, polako dolazi vreme i krunisanja te naše prvobitne ideje", navodi Ivan Nešić, direktor Osnovne škole „Ljubivoje Bajić“ i član Udruženja „Stara škola“.

"Mi smo 10 godina ovde snimali Selo gori, a baba se češlja. Hiljade i hiljade ljudi iz celog sveta je ovde došlo da vidi gde je snimana ta serija", naglašava Radoš Bajić, glumac, scenarista i producent.

U susednom dvorištu sličnu sudbinu deli kuća sveštenika Todora Bradića, zidana po projektu bečkog arhitekte.

"Todor Bradić je bio i namesnik trstenički. Što znači da je namesništvo trsteničko u tom momentu bilo u Medveđi. Sadašnja crkva u Trsteniku nije bila u to vreme sazidana", objašnjava sveštenik Vladimir Trošić.

Dom kulture u Medveđi, mesto gde su se rađale karijere mnogih naših istaknutih umetnika, izgoreo je pre dvadesetak godina.

"Sadašnja situacija izgleda depresivno, ali čini mi se da se uz dobru saradnju, sinergiju može uraditi nešto. Da za nekoliko godina ponovo zaživi jedan rekonstruisani i revitalizovan Dom kulture", navodi reditelj Nebojša Bradić.

"I ti projekti će zapravo diktirati dinamiku i obim sredstava koji je potreban i za koje je potrebno aplicirati, kako bi se ovi projekti koji, nažalost dugo propadaju i koji dugo nisu imali ono što je bilo neophodno, a to je pažnja i briga, doveli u neko stanje revitalizacije", ističe Milena Turk, predsednica Opštine Trstenik.

Očuvanje graditeljske baštine je prioritet. A ostaje otvorena mogućnost da se tokom radova dodaju sadržaji koji bi doprineli da Medveđa postane duhovno i kulturno stecište trsteničkog kraja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA