Vreme čitanja: oko 1 min.

Milićević: Cilj letnjih kampova je da mladi iz dijaspore zavole maticu

M. S.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Projekat organizacije letnjih kampova za mlade iz dijaspore finansira Vlada Srbije, a očekuje se učešće najmanje 40 lokalnih samouprava iz cele zemlje

  • 0
Ministar Djordje Milicevic Foto: Slobodan Miljević

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za oblast odnosa sa dijasporom Đorđe Milićević izjavio je u Topoli da je cilj letnjih kampova za mlade iz dijaspore da zavole maticu, steknu nove prijatelje i usavrše znanje srpskog jezika.

Milićević je na sastanku sa predsednikom Opštine Topola Vladimirom Radojkovićem i njegovom zamenicom Jelenom Jovanović upoznao lokalno rukovodstvo sa projektom organizacije tematskih letnjih kampova za decu iz dijaspore, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Milićević je istakao da je Topola sa Oplencom, grad sa bogatom kulturno-istorijskom baštinom u kom mališani iz dijaspore mogu mnogo da nauče o srpskoj istoriji i kulturi.

On je naveo da su letnji kampovi osmišljeni upravo sa idejom da mladi srpskog porekla koji žive rasuti širom sveta, kada dođu u opštine i gradove širom Srbije, nauče više o svom nacionalnom identitetu.

"Cilj je da kroz druženje sa vršnjacima iz Srbije steknu nova prijateljstva i usavrše znanje srpskog jezika, ali i da tako još više zavole svoju maticu i požele da se jednopg dana trajno vrate u nju", rekao je ministar Milićević.

Projekat organizacije letnjih kampova za mlade iz dijaspore finansira Vlada Srbije, a očekuje se učešće najmanje 40 lokalnih samouprava iz cele zemlje.

Cilj je da u kampovima tokom ovog leta boravi najmanje 10.000 mališana iz dijaspore i regiona.

Milićević je najavio i da će danas biti raspisan konkurs namenjen udruženjima, kojim će biti omogućena finansijska podrška za opremanje kulturno-umetničkih društava, sportskih klubova, biblioteka i dopunskih škola širom srpske dijaspore.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA