Vreme čitanja: oko 2 min.

"Otvorena vrata - Umetnost za autizam" u okviru kampanje povodom Dana autizma

M. S.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nauka i dalje radi na razumevanju uzroka ovog stanja, dok se istovremeno trudimo da pružimo podršku osobama sa autizmom kako bi mogle da žive kvalitetniji život i da što više doprinesu zajednici.

  • 0
autizam Foto: Shutterstock

U okviru sedmodnevne kampanje "Zvezda plava, Zvezda prava!" povodom Međunarodnog dana autizma, danas će u Centru za Autizam na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu biti organizovan događaj pod nazivom "Otvorena vrata - Umetnost za autizam".

Direktorka Klinike za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu dr Jelena Ðorđević izjavila je za Tanjug da će biti otvoren mural na zgradi Centra za autizam u okviru Klinike za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu, koji su naslikali studenti sa Akademije likovnih umetnosti i Akademije primenjenih umetnosti u Beogradu, a što će biti praćeno igrom dece u senzornoj sobi, puštanjem plavih balona i druženjem.

"Mural predstavlja simboliku težnje ka sreći kroz igru zvezda. Poslata je jasna poruka - da podrška i doprinos osobama obolelim od autizma budu naša snažna nit, čineći zajednicu punu razumevanja i ljubavi, i da smo tu da zajedno stvaramo priče koje sežu daleko, da podržimo jedni druge kroz svet plave boje, simbola nade i boje autizma", rekla je Ðorđević.

Ona ukazuje da je učestalost poremećaja iz spektra autizma veća nego ranije i u stalnom je porastu.

Prema podacima Svetske Zdravstvene Organizacije, jedno od stotinu dece ima neki od poremećaja iz ovog spektra, dok podaci Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti iz 2020. godine pokazuju da jedno na 36 dece uzrasta od osam godina ima ovaj poremećaj, navodi Ðorđević.

"Osobe s autizmom suočavaju se sa brojnim izazovima, kao što su teškoće u komunikaciji, učenju i upotrebi jezika, uklapanju u vršnjačku grupu, preterana osetljivost na stimuluse. Sve ovo utiče na kvalitet života ovih osoba, kao i članova njihovih porodica", objašnjava Ðorđević.

Ona ističe da nauka i dalje radi na razumevanju uzroka ovog stanja, dok se istovremeno trudimo da pružimo podršku osobama sa autizmom kako bi mogle da žive kvalitetniji život i da što više doprinesu zajednici.

Kampanja Nedelje autizma pod sloganom "Zvezda plava, zvezda prava!" se održava do 7. aprila, a sprovodi se pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije i u organizaciji Klinike za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu, Udruženja roditelja dece sa autizmom "Deca bez granica" i Instituta za istraživanje i razvoj dobrih praksi.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA