≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vreme se igra sa nama: Ponovo stiže letnji talas iz Afrike, a ovaj dan vikenda biće najtopliji sa čak 30°C

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pred nama vedra i mirna noć

  • 0
Vremenska prognoza Foto: Telegraf

Srbiju je tokom vikenda i juče zahvatilo pravo letnje vreme, uz temperature i do 32°C. Osim veoma tople vazdušne mase, u sklopu južnog strujanja do našeg područja stigle su i ogromne količine peska i prašine i iz Sahare, pa je atmosfera bila zamućena.

Snažan jugozapadni vetar bio je veoma suv i vruć, fenskog efekta, a na nekoliko lokacija izbili su i šumski požari.

Tokom prethodne noći preko našeg područja sa zapada je usledio prodor hladnog fronta, uz kišu i pljuskove, ali i uu veoma jak zapadni i severozapadni vetar i drastičan pad temperature vazduha, pa je danas bilo hladnije za 10 do 15 stepeni, a snažno severozapadno strujanje pročistilo je i atmosferu od peska i zagađenja.

Sinoptička situacija Foto: w2u

Pred nama je mirna, vedra i prohladna noć.

U sredu ujutro očekuje se vedro, u dolinama i kotlinama sa maglom. Pre podne očekuje se umereno, a posle podne potpuno naoblačenje, ali će se zadržati suvo.

Duvaće slab do umeren jugozapadni vetar, u Bačkoj i u Sremu povremeno jak.

Jutarnja temperatura od 2°C na jugu do 8°C na severu Srbije i u Beogradu, a maksimalna dnevna biće od 18 do 22°C, u Beogradu do 20°C.

U četvrtak se očekuju slične temperature vazduha, uz promenljivo oblačno vreme i pojačan severozapadni vetar.

Od petka nad Srbijom i našim područjem ponovo će ojačati snažan termički greben sa juga, odnosno sa severa Afrike preko Mediterana, pa će u sklopu njega stizati veoma topla vazdušna masa.

Očekuje se sunčano i veoma toplo. Maksimalna temperatura u petak biće od 20 do 25°C, a za vikend i preko 25°C, pri čemu će najtoplije biti u nedelju i početkom sledeće sedmice, uz tempetature do 30°C.

Sinoptička situacija Foto: W2u

Sunčano, veoma toplo i stabilno vreme zadržalo bi se sve do sledeće srede, uz prave letnje temperature, uz vrednosti od 25 do 30°C.

Sinoptička situacija Foto: W2u

Sredinom sledeće sedmice očekuje se zahlađenje i pad temperature vazduha za 10 stepeni, pa bi u periodu od 11-12. aprila do sredine meseca bilo promenljivo oblačno i svežije, uz maksimalne tempeature od 15 do 20°C. Ipak, i pored tog zahlađenja, maksimalne temperature vazduha ostale bi oko prosečnih vrednosti za ovo doba godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA