Vreme čitanja: oko 1 min.

Mesto stradanja legendarnog vojvode Sinđelića menja izgled: Uređenje Čegra na godišnjicu Čegarske bitke

M. L.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Čegar je jedno od najsvetijih srpskih mesta u Nišu

  • 0
Boj na Čegru Sećanje na Čegarsku bitku... Foto: Jürgen Sorges / akg-images / Profimedia

Uređenje i revitalizacija spomen kompleksa na Čegru biće završeni za manje od dva meseca, tako da će taj kompleks spreman dočekati obeležavanje 115. godišnjice Čegarske bitke, rekao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković.

On je prilikom obilaska kompleksa poručio da je pored Ćele kule, Čegar jedno od najsvetijih srpskih mesta u Nišu.

"Mesto stradanja herojskog i legendarnog vojvode Stevana Sinđelića i njegovih Resavaca", naglasio je Selaković.

Podsetio je da je to spomen obeležje posetio u maju 2023. godine, kada je upriličeno obeležavanje 114. godišnjice Čegarske bitke.

"Tada smo obećali da ćemo kao resorno ministarstvo uložiti ozbiljna sredstva za revitalizaciju i potpuno uređenje ovog spomen kompleksa. Drago mi je što se radovi odvijaju planiranom dinamikom i da će za manje od dva meseca ovaj kompleks dočekati spremno 115. godišnjicu Čegarske bitke", istakao je Selaković.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja uložilo je u te radove preko pet miliona dinara, rekao je ministar.

"Uložili smo četiri miliona 311 hiljada u uređenje same spomen kule, uređenje starog spomenika i uređenje biste vojvodi Sinđeliću, kao i 710 hiljada za parterno uređenje. Ovo nisu potpuni radovi na uređenju ovog mesta. Naša ideja je da se u okviru kompleksa podigne i jedan objekat sa savremenim multimedijalnim sadržajem koji će svim posetiocima Čegra, a najviše najmlađima, dočarati samu atmosferu te bitke. Da uz digitalne, savremene efekte, dočara vreme njenog odvijanja", naglasio je Selaković.

Kako kaže, plan resornog ministarstva je da na različitim mestima u Srbiji, koja su istorijski značajna budu takvi sadržaji.

"Želja nam je da upravo prvi takav savremeni multimedijalni sadržaj bude podignut ovde na brdu Čegar kraj Niša", rekao je on.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA