Vreme čitanja: oko 2 min.

Sve vreme pogrešno peremo krpe i garderobu: Bakterije su otporne na jednu temperaturu, ovo je važno znati

A. V.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ide lepo vreme, a to znači da ćemo uključivati kraće programe na mašini. Ipak, važno je znati na koliko stepeni treba prati beli veš, na koliko šareni, crni, a na koliko krpe, jer bakterije poput ešerihije koli neke temperature mogu preživeti uprkos mašinskom pranju!

  • 0
Ručno pranje veša na ruke  Foto: Shutterstock/ Foto: Shutterstock/Lennon Photo

Kuhinjske krpe treba prati na najmanje 60 stepeni Celzijusa kako bi sve klice nestale. Pranje na 90 stepeni se preporučuje za one sa oslabljenim imunitetom ili kad je to neophodno zbog neke zarazne bolesti.

Pošto se pošasti poput salmonele mogu naći na kuhinjskim krpama uvek ih treba prati odvojeno od garderobe.

Svakako, danas postoje razna zamenska rešenja za krpe poput ubrusa, koji su higijenski odlično rešenje. Tu nema bojazni od širenja bakterija, jer odmah nakon upotrebe - bacate list ubrusa u smeće. Ovo je posebno bitno kod posušivanja voća, povrća, ali i mesa. Ubruse treba birati tako da su od čiste celuloze i da ih proizvodi proizvođač u kojeg imate poverenja. Kada ubrus zadovoljava IFS standard, to znači da na sebi nema hemikalije i da je sasvim bezbedan da bude u dodiru sa hranom.

S druge strane, odeća koja se pere na niskim temperaturama može preneti bakterije kao što je ešerihija koli, koja živi na našoj koži, ali i u organizmu, i to na temperaturi od 37 stepeni Celzijusa! To praktično znači da niska temperatura od 30 stepeni Celzijusa neće ukloniti ovu bakteriju.

Upravo zato stručnjaci savetuju da se odeća pere na 60 stepeni, što se posebno odnosi na intimno rublje, posteljinu i peškire. Ipak, i tu ima nekih razlika!

Pored toga što ćete veš razvrstati prema boji, važnu ulogu u pranju igra i materijal od kog je napravljen. Tako da teksas i pamuk možete prati na temperaturi do 90 stepeni, a veštačke materijale kao što sintetika - na programu koji razvija temperaturu do 40 stepeni.

Osetljivi materijali kao što su svila i vuna peru se "na ruke" ili na temperaturi do 30 stepeni. Crni veš je najbolje prati na 40 ili 60 stepeni, ali kao i kod šarenog, bitno je proveriti šta je naznačeno na etiketi, jer samo tako ćete očuvati postojanost boje. Grudnjake treba prati na nižim temperaturama, zakopčane, u vrećicama predviđenim za to.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA