Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovo je registrovan broj dece sa autizmom u Srbiji: Više dečaka nego devojčica

M. L.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Oglasio se Batut

  • 6
autizam Foto: Shutterstock

U bazi Registra dece sa smetnjama u razvoju u Srbiji je do 31. marta ove godine evidentirano 3.418 dece uzrasta do 18 godina, a od tog broja njih 1.666 su deca sa dijagnozama poremećaja iz spektra autizma, saopštio je danas Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

Sa ovim poremećajima zdravlja u Registru je evidentiran veći broj dečaka (1.330) u odnosu na broj devojčica (336), a u saopštenju se navodi da je cilj prikupljanja podataka o osobama sa autizmom uvid u podatke o obolelima i novoobolelima od ovog poremećaja zdravlja, po polu, uzrastu, proceni njihove funkcionalnosti i drugim karakteristikama.

Podaci Registara omogućavaju izradu preventivnih programa i strategija, planiranje zdravstvene zaštite (kadra, opreme i prostora), procenu opterećenja društva ovim poremećajima zdravlja i sprovođenje epidemioloških i kliničkih istraživanja.

Metodološke osnove Registra definisane su u skladu sa preporukama Konvencije o pravima deteta i Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom, kao i sa dobrom međunarodnom praksom vezanom za praćenje smetnji u razvoju koja takođe proističe iz ovih krovnih dokumenata.

Osnovni preduslov za upis deteta u Registar je postojanje ozbiljnih i kompletnih teškoća u funkciji u nekom od domena koji se procenjuju ili dijagnoza, među kojima je i autizam, koje nose visok rizik teškoća u funkcionisanju, navodi se u saopštenju.

Registar koncipiran na ovaj način preduslov je za obezbeđivanje pune participacije dece i mladih sa ovim poremećajima zdravlja u društvu.

Evidentiranje podataka u Registru dece sa smetnjama u razvoju obavlja se u domovima zdravlja i tercijarnim zdravstvenim ustanovama u kojima se dijagnostikuju i leče ovi poremećaji zdravlja, popunjavanjem obrasca – Prijava dece sa smetnjama u razvoju.

Zakon o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama u oblasti zdravstva prepoznaje Institut za javno zdravlje Srbije kao ustanovu koja vodi Registar dece sa smetnjama u razvoju.

Institut za javno zdravlje Srbije je kroz informacioni sistem – Servis javnog zdravlja (SJZ) sredinom 2022. godine omogućio unos podataka o deci sa smetnjama u razvoju.

Institut za javno zdravlje Srbije kontinuirano sarađuje sa nadležnim zdravstvenim ustanovama koje evidentiraju podatke o deci sa autizmom i drugim smetnjama u razvoju i očekuje se porast broja registrovane dece sa smetnjama u razvoju u Registru.

Svetski dan autizma obeležava se svake godine 2. aprila, sa ciljem podizanja svesti javnosti o problemima sa kojima se sreću osobe sa autizmom i njihove porodice, ističe "Batut".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • Lutak

    3. april 2024 | 11:57

    Ima ih petoduplo,najmanje... Samo pod različitim dijagnozama,jer mi nemamo "stručnjake" da ga na vreme prepoznaju(dok još može iole nešto da se uradi)

  • Bern

    3. april 2024 | 11:43

    Registrovani su teži oblici autizma jer ima mnogo više i dece i odraslih sa ovim sindromom,lakše oblike psiholozi tretiraju kao psihička oboljenja.

  • Ogorcena

    3. april 2024 | 12:43

    A koliko ih je preko 18 godina? A da, nemate taj podatak jer ih posle 18 godine stistem ne prepoznaje…Tuzno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA