Vreme čitanja: oko 2 min.

Kijavica, kašalj, curenje iz nosa: Ovaj simptom je ključna razlika između alergije i prehlade

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ukoliko je neko često bolestan, a prehlade su propraćene temperaturom to obično može značiti da je u pitanju virusna infekcija

  • 0
Dete, bolest, prehlada, kašalj Foto: Shutterstock Ilustracija

Kašalj, kijavica, bolovi u zglobovima, temperatura... samo su neki od simptoma koji ovih dana muče građane. Naime, iako kruže virusne i bakterijske infekcije, ne treba zaboraviti ni to da smo na početku sezone prolećnih alergija, koje daju simptome slične gripu.

Dr Biserka Obradović navodi da postoji simptom pomoću koga možete napraviti razliku, ali da svakako treba javiti se i lekaru, ako su u pitanju ozbiljnije infekcije.

- Najčešca razlika između alergije i bakterija, prehlada i gripa je u povišenoj temperaturi. Međutim, oni često mogu biti udruženi, zato je potrebno prvo uraditi laboratorijski nalaz koji će otkriti u čemu je problem. Kod alergije na primer kijanje je jače, simptomi traju duže. Sada se javio problem kod ljudi koji pate od alergija, jer nismo imali normalan prelaz vremena, već je u jednom danu počelo sve da cveta. Ova godina se razlikuje od ostalih jer u ovoj imamo čak osam vrsta cvetanja u isto. Bilo je potrebno da se nedelju dana pre aktivnog alergena uzimaju terapije, kako bi se lek vezao za receptore, ali baš zbog naglog otopljenja to nije bilo moguće, tako da je većina zakasnila i sada oseća jače simptome, zato je savet da se što pre obrate lekaru, kaže dr Obradović.

Kako da zaštitimo imunološki sistem 

U ovom periodu godine, potrebno je da se posebno obrati pažnja na imuni sistem, kako poraditi na njemu govorio je za Telegraf.rs imunolog prof. dr Borislav Kamenov.

Ukoliko je neko često bolestan, a prehlade su propraćene temperaturom to obično može značiti da je u pitanju virusna infekcija koja se krije u organizmu, a naš sagovornik tvrdi da doktori moraju obratiti pažnju i na ostale simptome jer u našem organizmu je sve povezano.

"Ako je neko često bolestan, očigledno je da ima neku virusnu infekciju koja se samo zaleči, međutim mora se rešiti uzrok problema kako se ne bi prehlade ponavljale. Često je imunitet pogođen hranom kojom jedemo, većina je i alergična na neke namernice, a da toga nije ni svesna, što dalje dovodi do lučenja toksina u naš organizam, a to se mora sprečiti. Zato doktori moraju da povezuju simptome i da otkriju glavni problem, a ne da se samo prepisuju antibiotici. Doktori ne vide vezu, to ću ponovo napomenuti, a ona postoji. Zapaljenska reakcija dolazi najčešće od hrane", rekao je imunolog Boris Kamenov.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA