Vreme čitanja: oko 1 min.

Vujović potpisala ugovor, kreće modernizacija Regionalnog centra za upravljanje otpadom u Pirotu

A. V.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović potpisala je danas važan ugovor, na osnovu kojeg će početi dalja modernizacija Regionalni centar za upravljanje otpadom u Pirotu izgradnjom kompostane za tretman zelenog i biorazgradivog otpada, čime se podižu standardi zaštite životne sredine i kvalitet života građana

  • 0
Irena Vujović u Pirotu Foto: Jovana Rošul

Vujović je istakla da je izgradnja kompostane korak napred ka modernizaciji regionalnog centra, gde će se i zeleni otpad tretirati po savremenim standardima.

-Izgradnja kompostane u Pirotu je značajan projekat. Postrojenje će imati kapacitet da tretira 12.000 tona otpada godišnje, i to zelenog baštenskog i biorazgradivog otpada, kao i mulja iz budućeg postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Pirotu. Otpad tretiran u kompostani moći će ponovo da se upotrebi u skladu s principima cirkularne ekonomije. Kompost nastao od zelenog otpada, koji je i najkvalitetniji, može da se koristi u poljoprivredi, a tretiran biorazgradivi otpad i mulj mogu dalje da se koriste kao prekrivka na telu deponije ili u građevinske svrhe. Za građane je važno da znaju da, što se više otpada bude tretiralo i ponovo upotrebilo, to znači da će se manje količine odlagati na deponiju, čime se produžava vek njenog korišćenja i doprinosi boljoj zaštiti životne sredine - naglasila je Vujović.

Ministarka je navela da očekuje da će radovi na izgradnji početi u 2024. godini, dok je rok za realizaciju dve godine.

Regionalni centar u Pirotu operativan je od 2013. godine i predstavlja primer dobre prakse kada je reč o upravljanju otpadom. Efikasniji rad Regionalnog centra za upravljanje otpadom u Pirotu deo je vizije Srbija 2027 koju je predstavio predsednik Aleksandar Vučić. Ministarstvo zaštite životne sredine je za ovaj projekat obezbedilo sredstva iz kreditne linije Evropske banke za obnovu i razvoj i Francuske razvojne agencije. Aktivnosti na daljem unapređenju Regionalnog centra u Pirotu, pored izgradnje kompostane, predviđaju i zatvaranje ćelije 1 deponije i izgradnju ćelije 2, zatim izgradnju sistema za prikupljanje i tretman biogasa i procednih voda, kao i nadogradnju skladišnog prostora.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA