Vreme čitanja: oko 4 min.

Tužna borba Srbina za opstanak u Dobrotinu: "Čemu trud i skapavanje od posla kada sve za jednu noć propadne"

E. S.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Vojislavu Stojanoviću iz Dobrotina u opštini Lipljan su lopovi u petak uveče ukrali 14 jaganjaca i 11 ovaca

  • 1
Lipljan, Dobrotin  Stojanovići Foto: N. Zejak

Kako da čovek preživi, kako da planira bilo kakvu budućnost kada smo okruženi kriminalom i bezakonjem. U sredini u kojoj svako videvši beznadežnu situaciju gleda da se što pre pokupi i potraži sredinu u kojoj će mu deca bezbrižno odrastati, reči su Vojislava Stojanovića iz Dobrotina u opštini Lipljan na Kosmetu kome su lopovi u petak uveče ukrali 14 jaganjaca i 11 ovaca.

"Čovek mora da se pita čemu trud, čemu skapavanje od posla ako sve to za jednu noć propadne i ako za tu propast niko ne odgovara“, rezignirano govori Vojislav koji živi sa četrdesetogodišnjim sinom Nikolom koji se bavi poljoprivredom i stočarstvom.

Planirali su Stojanovići da prošire stado ovaca, da uz postojećih 60 i neku više dostignu stado od stotinak komada, da uz ovce čuvaju bikove i svinje, ali su od subote ujutru stavili prst na čelo pitajući se čemu trud, prolivanje znoja i bezbroj besanih noći, kada su zbog krađe "pali na nulu“.

"Propalo nam je planiranje da proširimo stado, da tokom leta izgradimo veću štalu i da s jeseni zaoremo nekoliko hektara više, ali sada i ja u ovim godinama se pitam, a kamoli Nikola, čemu sve to“, govori Vojislav nastojeći da u prisustvu sina Nikole, snaje Nataše i unuka, diplomiranog ekonomiste Stefana, unese kakvo takvo pozitivno razmišljanje.

Ne preostaje mi ništa drugo nego da spavam u štali

Ne ostaje mu ništa drugo nego, kako kaže, što u zbilji što u šali, da spava u štali pored ovaca sa dva psa koje su lopovi u petak uveče uspavali pre nego što su obili štalu i iz nje odneli, bukvalno na ramenima stado ovaca.

U Dobrotinu donedavno meštani su čuvali oko 1.500 ovaca i nekoliko stotina krava, a danas ovce čuva on i još jedan stariji meštanin uz dva-tri domaćinstva koja imaju po jednu ili dve krave.

"Jedini razlog propadanja dobrotinskog seljaka su krađe i smišljeno preko plodnih oranica u našem vlasništvu gradnja auto-puta Priština - Skoplje“, dodaje Vojislav izražavajući strepnju da će, ako se nastavi ubrzana prodaja, Dobrotin ostati bez Srba.

Svoj bes i strahovanje po budućnost opstanka kako njegove tako i preostalih Srba u čisto srpskom selu Dobrotin "gasi“ družeći se sa pedesetak košnica pčela koje ga, kako reče, u podne, u pola noći po mirisu prepoznaju i koje izvesno lopovi ne smeju pipnuti.

Nataša, zaposlena u lokalnom dečjem vrtiću strahuje da će njen sin Stefan ostati uz, sada već u godinama strica Nikolu, jedini mlađi stanovnik u ulici u kojoj je do 1999. godine bilo pedesetak omladinaca.

"Stefan je desna ruka Nikoli. Ne stidi se i ne beži od posla na njivi ili u štali, ali posle ove krađe prosto moramo da se pitamo čemu da ostaje u Dobrotinu jer je besmisleno raditi za tuđ džep“, veli ona i dodaje da se ipak nada da će unuke ljuljati u Dobrotinu.

Lipljan, Dobrotin  Stojanovići Foto: N. Zejak

Ona navodi da je krađa ovaca unela strah i nemir kod svih članova domaćinstva Stojanović koji žive u tri odvojene novosagrađene kuće.

"Kako da se ne plašimo jer nam se kuće nalaze tik uz njive na kraju sela. Mogu da nas sve pokolju niko ne bi čuo, a lopovi, ne biraju sredstva da stignu do cilja“, podvlači ona.

Navodi da se ne plaši za sebe i svekra, već za Stefana i Nikolu, koji su danju neprestano na njivama udaljenim po nekoliko kilometara od kuće.

Neko nam dvadesetak dana dugim svetlima obasjava kuće

"Njive su oslonjene na put kojim se odvlači kamen iz kamenoloma otvorenog u susednom Slovinju i upravo sa tog puta nema noći kada neko unazad dvadesetak dana dugim svetlima sa auta obasjava naše kuće šaljući nam očigledno neku poruku“, priča ona i ističe da su o toj "pretnji“ obavestili policijsku stanicu u Gračanici.

Nikola nerado govori o, kako kaže, svom 24-časovnom radu na njivi i u štali.

"Čemu da bilo šta kažem ili izgovorim. Pitam se čemu sav trud i rad kada sve to u trenutku propadne i nestane, a što je još gore pitam se da li treba da dam glavu da bih sačuvao ono što imam jer ako je neko spreman da uđe u tuđe dvorište, ukrade i pokolje stado ovaca, taj je spreman i da ubije“, izgovara on ogorčen na policiju tzv. Kosova iz Gračanice koja je navodno izvršila uviđaj i pokrenula istragu, koja je, uveren je Nikola, već završena.

Dobiće obaveštenje da nema tragova koji ukazuju na moguće počinioce iako su lopovi deo ukradenih ovaca poklali na njivi oslonjenoj na makadamski put Slovinje - Dobrotinska raskrsnica.

Lipljan, Dobrotin  Stojanovići Foto: N. Zejak

"Ništa ne očekujem od bilo koga, pa ni od onih koji su nas obišli i rekli da će učiniti sve da nam nadoknade štetu, koja po mojoj proceni iznosi oko 5.000 evra“, dodaje Nikola.

Problem više po opstanak Stojanovića i njima sličnih u Dobrotinu je nepostojanje tržišta na kome mogu plasirati poljoprivredne proizvode, posebno pšenicu i kukuruz.

Ovogodišnju setvu pšenice, ovsa, ječma i kukuruza su završili na "kredit“, ali se plaše da će rod morati da ponovo skladište pošto, kako reče Vojislav, tržište za Srbe na Kosovu i Metohiji ne postoji.

U Dobrotinu je do povlačenja vojske i policije juna meseca 1999. godine živelo blizu 3.000 Srba, a o broju opstalih najbolje govori podatak koji iznese Nataša da u predškolskom nastavu pohađa svega desetoro dece, od kojih će, kako su najavili roditelji, prvi razred upisati njih šestoro-sedmoro.

(Telegraf.rs / N. Zejak)

Video: Dečak sa Drine sam sebi kupio ovce: Ima 11 godina i želi da bude najveći stočar na Balkanu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovana

    4. april 2024 | 12:14

    Sramota…posten mali covek, premali da bi policija reagovala

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA