Vreme čitanja: oko 1 min.

Ova reka u Srbiji bila je prepuna smeća: Čuvari Parka Prirode "Zlatibor" očistili su je za tili čas

Vreme čitanja: oko 1 min.

Proteklih dana ko god bi se uputio put Semegnjeva, sela smeštenog u srcu Zlatibora, pažnju bi mu privukla ogromna količina otpada na obalama seoske rečice

  • 3
Priroda ekologija zagađena Semegnjevska reka smeće čišćenje Zlatibor Foto: Borivoje Ilić

Semegnjevsku reku, koja protiče kroz istomeno selo, danas su zaposleni u JP "Srbijašume" očistili i spasili je ekološke katastrofe.

Proteklih dana ko god bi se uputio put Semegnjeva, sela smeštenog u srcu Zlatibora, pažnju bi mu privukla ogromna količina otpada na obalama seoske rečice. Nisu mogli, a da je ne primete ni radnici Parka prirode "Zlatibor", zaposleni u JP "Srbijašume", koji svakodnevno krstare zlatiborskim selima i čuvaju prirodu od bespravne gradnje i svih nezakonitih radnji.

Oni su odlučili su da se danas okupe i očiste reku, u pomoć su im pritekli šumari Šumske uprave "Zlatibor", kao i radnici Komunalnog Javnog preduzeća "Zlatibor" Čajetina, pa su sav otpad pokupili u džakove i odklonili na lokalnu deponiju.

- Današnje čišćenje u ataru sela Semegnjevo, koje je svojim većim delom u granicama našeg zaštićenog područja, samo je jedno u nizu naših aktivnosti u cilju očuvanja prirode Zlatibora. Područje kojim mi upravljamo prostire se na 43.000 hektara, deo je teritorija četiri opštine, pa uprkos tome što je teritorija velika, uspevamo u našoj misiji, što nas i dodatno motiviše da budemo što uspešniji - rekao je Boško Šopalović, upravnik Parka prirode "Zlatibor".

Proteklih meseci i godina, radnici ovog preduzeća, imali su sličnih organizacija, od kojih se izdvaja čišćenje divlje deponije u selu Dobroselica, kada su nakon čišćenja i stopirali njeno širenje. Krivci za divlje deponije mahom je lokalno stanovništvo, ali i turisti.

Iz Parka prirode istakli su da zlatiborska sela, okružena borovom šumom, kriju prava prirodna bogastva i turističke atrakcije, kao što je i vodopad "Skakavac" u selu Semegnjevo, u čijoj blizini se nalazila divlja deponija, koju su danas čuvari prirode otklonili, kako bi opravdali ime najlepše planine u Srbiji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hromi Daba

    5. april 2024 | 12:40

    A odakle su životinje koje su je zaprljale? Da li su to mestani?

  • Bravo dobri ljudi

    5. april 2024 | 08:38

    U nemackoj se organizuje svake godine u ovo doba ciscenja grada I suma gde sam ove godine I ja bio ucesnik u akciji svaka bacena kesa ili vreca se proverava jeli u joj neki papiric sa adresom da se otkriju pocinioci, ja sam bio te srece da sam u sumi pod smecem nasao privremene tablice od auta tako da je sef otkrio cije je smece.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA