Vreme čitanja: oko 3 min.

Promena trećeg predmeta za polaganje na završnom ispitu od 8. do 11. aprila

M. L.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Objavljivanje konačnog izjašnjenja učenika iz kojeg predmeta će raditi treći test biće 12. aprila

  • 0
učenici, škola, test prijemni ispit TIMSS22 TESTIRANJE Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Učenici osmog razreda osnovnih škola u Srbiji od 8. do 11. aprila imaju rok da podnesu zahtev za izmenu predmeta koje će polagati kao treći test na završnom ispitu.

Kako je objavljeno na portalu Moja srednja škola (MSŠ), https://mojasrednjaskola.gov.rs, podnošenje zahteva za izmenu je isključivo u matičnim školama u periodu od 8 do 15 časova. Ističe se da izmena predmeta za treći test nije moguća preko portala MSŠ.

Objavljivanje konačnog izjašnjenja učenika iz kojeg predmeta će raditi treći test na zvaničnom sajtu portala moja srednja škola i neposredno u školi biće u petak 12. aprila od 8 časova.

Prema ranijim podacima portala MSŠ, za završni ispit na kraju osnovnog obrazovanja i vaspitanja u školskoj 2023/24 evidentirano je 64.871 prijava po redovnom programu i 1.912 prijava po posebnom programu obrazovanja odraslih.

Najveći broj učenika kada je reč o trećem testu, odnosno predmetu po izboru ove godine opredeljivao se za geografiju - 40,14 odsto (26.041 učenika), a zatim za biologiju - 35,92 odsto (23.304 učenika), dok se značajno manje učenika prijavilo za ostala tri predmeta: za istoriju - 9,96 odsto (6.458 učenika), hemiju - 7,57 odsto (4.910 učenika) i fiziku - 6,41 odsto (4.158 učenika).

Prijavljivanje učenika za prijemni ispit elektronskim putem preko portala MSŠ biće moguće od 15. do 24. aprila do 16 časova, dok će prijavljivanje neposredno u školama biti u petak 19. aprila i ponedeljak 22. aprila u periodu od 9 do 16 časova.

Osmaci će završni ispit iz srpskog, odnosno maternjeg jezika polagati 17. juna, matematiku 18. juna, a treći test iz predmeta po izboru 19. juna u periodu od 9 do 11 časova.

Preliminarni rezultati završnog ispita na nivou škole i portala MSŠ biće objavljeni 21. juna do 8 časova, dok će konačni rezultati biti objavljeni u ponedeljak 24. juna do 8 časova.

Popunjavanje liste želja za upis elektronskim putem putem portala MSŠ (www.mojasrednjaskola.gov.rs.), kao i predaja liste u osnovnim školama je od 25. juna u 8 časova do 26. juna do 15 časova.

Konačni rezultati raspodele po školama i obrazovnim profilima, u osnovnim i srednjim školama biće objavljeni 1. jula do 8 časova, kada će biti objavljena i preostala slobodna mesta za upis u drugom krugu.

Podnošenje prijave za upis učenika u srednje škole elektronskim putem biće moguće 1. jula u 8 časova, a neposredno u školama 1. i 2. jula od 8 do 15 časova.

Objavljivanje konačnog rasporeda učenika po školama biće 2. jula do 24 sata, a 3. jula do 8 časova će biti objavljena preostala slobodna mesta za koje će se u periodu od 8 do 15 časova podnositi prijave za upis.

Učenici osmog razeda koji nameravaju da konkurišu za upis u neku od specijalizovanih srednjih škola i obrazovnih profila, prijavljuju se za polaganje prijemnog ispita elektonski preko portala MSŠ od 15. do 22. aprila, a 19. i 22. aprila neposredno u matičnim osnovnim školama i u srednjim školama u kojima je organizovano polaganje prijemnih ispita.

Prijemni ispiti u umetničkim školama likovne oblasti biće održani 10, 11. i 12. maja, a za upis u odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za biologiju i hemiju -11. maja.

Za učenike sa posebnim sposobnostima za filološke nauke prijemni će biti 11. i 12. maja, a za učenike sa posebnim sposobnostima za scenske i audio-vizuelne umetnosti 11. maja.

Đaci koji žele da se upišu u muzičku ili baletsku školu polagaće prijemni ispit 17, 18. i 19. maja.

Prijemni ispit za učenike sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku, za učenike sa posebnim sposobnostima za fiziku, i za đake sa posebnim sposobnostima za geografiju i istoriju održaće se 18. maja.

Za upis u bilngvalna odeljenja đaci će prijemni polagati 18. i 19. maja, a oni koji žele da upišu Matematičku gimnaziju i specijalizovana matematička odeljenja rešavaće zadatke 19. maja od 10 do 12 časova.

Preliminarni rezultati prijemnog biće objavljeni od 13. do 21. maja, a konačni rezultati biće objavljeni od 14. do 22. maja.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA