Vreme čitanja: oko 4 min.

Helikopterska jedinica MUP-a obeležila 57 godina postojanja

N. S.

Vreme čitanja: oko 4 min.

U okviru ceremonije obeležavanja Dana jedinice, na matičnom aerodromu "Nikola Tesla" priređen je taktičko-tehnički zbor, u okviru kojeg su bili izloženi helikopteri ove jedinice

  • 0
MUP HJ Salinger Igor

Helikopterska jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova obeležila je na aerodromu "Nikola Tesla" Dan jedinice i 57 godina svog postojanja.

Komandant jedinice Nenad Nedić rekao je tom prilikom da je jedinica tokom svoje istorije prolazila kroz različite vidove modernizacije, s namerom da bude što efikasnija i kadra da odgovori svim zahtevima njenog angažovanja.

On je poručio da u jedinici cene i ne zaboravljaju svoju istoriju.

"Iz nje smo nasledili profesionalnost i amanet hrabrosti i požrtvovanja naših kolega, koji su činili sastav ove jedinice. Dali su nam nebrojeno puta primer kako svoju Srbiju treba voleti, kako se treba boriti za svoj narod. Njihovo junaštvo, njihovu žrtvu, ćemo trgnuti iz zaborava, njihove letove i podvige spominjati glasno i ponosno. Truditi se da svaka nova generacija vazduhoplovnih mehaničara i pilota sledi primer onih koji su nekada ponosno stajali u ovom stroju", rekao je Nedić.

Naveo je da je nepisani pokazatelj ekonomske moći jedne države stanje avijacije koja ono poseduje.

"Danas ponosno ističemo da flotu helikopterske jedinice čine neki od najsavremenijih helikoptera – 'superpuma', Erbas H-145, Kamov K32. Sa svojom flotom, helikopterska jedinica se svrstava u sami vrh evropskih jedinica", rekao je on.

Dodao je da je zahvaljujući pomoći i podršci predsednika Srbije Aleksandra Vučića, jedinica postavila najviše standarde u helikopterskoj civilnoj aviaciji.

Rekao je da se modernizacija helikopterske jedinice privodi svom cilju i da su uz pomoć ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića radovi na novom hangaru završeni prošle godine, čime nisu samo prošireni smeštajni kapaciteti, već je, kako kaže, čitav kompleks savremeno uređen, s novom platformom i novim saobraćajnicama.

Nedić je poručio da su najveće bogatstvo koje ova jedinica poseduje njeni pripadnici - mehaničari i piloti.

"Ono što naše posade izdvaja od drugih, jeste iskustvo. I ovog trenutka ne želim biti skroman kada pričam o kvalitetima koje oni poseduju. Naše posade su sticale svoja znanja u mnogim svetskim vazduhoplovnim centrima. Od SAD do Rusije, Norveške, Švedske, Francuske, Italije, Španije i Austrije...", naveo je Nedić.

Dodao je da su posade jedinice sticale iskustva po celom svetu, od norveških fjordova do Persijskog zaliva, leteći u međunarodnim misijama podrške.

Naveo je da je ova jedinica prva koristila u Evropi helikopter H-145 u operacijama gašenja šumskih požara, na čemu su dobili priznanje od kompanije Erbas.

Nedić je istakao da piloti i mehaničari ove jedinice poseduju najviše dozvole koje su u skladu sa regulativom EASA.

"Sa ponosom ističem da trenutno kompletan pilotski sastav poseduje ovlašćenje za letenje u instrumentalnim uslovima, a više od 50 odsto sastava poseduje najvišu pilotsku dozvolu saobraćenog pilota helikoptera", rekao je Nedić.

Naveo je kako će problem s novim kadrovima biti izazov u budućnosti, ne samo u Srbiji već u celom svetu, pa je istakao kako će biti uspostavljen sistem školovanja kadrova koji će obezbediti efikasnu popunu sastava jedinice, potpisivanjem ugovora sa Vazduhoplovnom akademijom u Vršcu za potrebe školovanja pilota i sa Vazdujoplovnom akademijom Petar Drapšin za školovanje mehaničara.

"Novi izazovi su pred nama. Imamo motiv i hrabrost. Znanjem i veštinom stojimo spremni da poletimo kada zatreba", poručio je Nedić.

U ime ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića obratio se državni sekretar Željko Brkić koji je čestitao Dan Helikopterske jedinice svim pripadnicima i poručio da u velikoj porodici MUP-a, biti deo elitne jedinice mogu samo neki.

"Danas, kada se obeležava dan ove elitne jedinice i 57 godina njenog postojanja, želim da vam iskreno zahvalim za sav trud i napor koji ste uložili u obavljanju ovog složenog i odgovornog posla. I što ste uvek uz neizmernu posvećenost bili spremni da iznesete sve zadatke koji su pred vas bili postavljeni", poručio je Brkić.

Dodao je da u Ministartsvu ne zaboravljaju ni jednu njihovu akciju, od spasavanja i prevoza povređenih i bolesnih, potrage za nestalima, kontrole saobraćaja, pa čak i one neuobičajne kao što je postavljanje krstova na zvonike ili krovove srpskih svetinja.

"Ne zaboravljamo ni vašu pomoć u onim teškim vanrednim situacijama, koja je neretko upućena i van granice Srbije, kada ste hrabro ulazili u borbe protiv prirodnih katastrofa u Sloveniji, Grčkoj, Severnoj Makedoniji, Republici Srpskoj i nadljudskim naporima pomogli ugroženom stanovništvu", rekao je Brkić.

Naveo je da sve ono što bi želeo reći za pripadnike jedinice može stati u jednu reč, koja ih najbolje opisuje - ponos.

"I upravo zbog svih kvaliteta, sposobnosti, znanja i iskustva koje posjedujete, dugujemo vam ogromno priznanje za sve što ste učinili, a ono što je na Ministarstvu unutrašnjih poslova je da vam omogućimo još bolje uslove rada", zaključio je Brkić.

Helikopterska jedinica je uručila priznanja za izuzetnu saradnju u dosadašnjem radu zaslužnim pojedincima iz MUP-a, policije, vojske i civilstva.

U znak nesebične podrške i zahvalnosti u dosadašnjem radu, priznanje je dodeljeno ministru unutrašnjih poslova Bratislavu Gašiću, u čije ime je priznanje primio državni sekretar Željko Brkić.

U okviru ceremonije obeležavanja Dana jedinice, na matičnom aerodromu "Nikola Tesla" priređen je taktičko-tehnički zbor, u okviru kojeg su bili izloženi helikopteri ove jedinice.

Od svog osnivanja 1967 godine, kada je prvi helikopter u floti bio "AB-47", Helikopterska jedinica prolazila je kroz različite faze.

Danas flota ove elitne jedinice, koja po svojoj opremljenosti, ali i profesionalnosti i znanju njenih pripadnika pripada vrhu helikopterskih jedinica u Evropi, broji 18 helikoptera.

Među njima su H-145, H-225 "Super puma" i Ka-32, a odnedavno je jedinica dobila i novi moderan i funkcionalan hangar sa upravnim delom i pratećim objektima.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA