Vreme čitanja: oko 1 min.

Vojska Srbije počela združenu taktičku vežbu "Vihor 2024"

T. U.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na vežbi učestvuju operativni kapaciteti kopnene i vazduhoplovne komponente naše vojske

  • 26
Združena taktička vežba Vihor 2024 Foto: mod.gov.rs

Na osnovu direktive predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, rano jutros je na teritoriji, u vazdušnom prostoru i na unutrašnjim plovnim putevima Srbije započela realizacija višestepene združene taktičke vežbe s bojevim gađanjem „Vihor 2024“.

Vežba će trajati do 21. aprila, a prema brojnosti i raznovrsnosti angažovanih borbenih efektiva biće jedna od najvećih i najsveobuhvatnijih koje je Vojska Srbije izvela, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Na vežbi učestvuju operativni kapaciteti kopnene i vazduhoplovne komponente naše vojske, a cilj je dalje unapređenje obučenosti i osposobljenosti komandi i jedinica za pripremu i izvođenje borbenih operacija, za organizovanje sadejstva, saradnje i zaštite snaga, kao i za kontrolu teritorije i logističku podršku snaga u zoni operacije.

Združena taktička vežba Vihor 2024 Foto: mod.gov.rs

U skladu sa scenarijom, koji je koncipiran tako da odgovara uslovima kakvi se mogu očekivati u stvarnoj situaciji, komande i jedinice će rešavati raznovrsne taktičke i vatrene zadatke u vezi sa planiranjem i izvođenjem operacija odgovora na krizu.

Združene taktičke vežbe, u kojima učestvuju jedinice različitih vidova, a po potrebi i ostale snage sistema odbrane, predstavljaju nezamenjiv oblik obuke u Vojsci Srbije, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da se njihovom realizacijom postiže visoka osposobljenost komandi i jedinica za izvršavanje zadataka u sadejstvu, što je od ključnog značaja za ukupnu borbenu gotovost Vojske Srbije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Iva

    8. april 2024 | 18:49

    Vojska Srbije dobija konačno mesto koje zaslužuje,ona je naša uzdanica.

  • Tata

    8. april 2024 | 18:38

    Nije lako bilo ali je dolaskom na vlast SNS oživeo, obnovio i mosenizovao srpske oružane snage

  • joka

    8. april 2024 | 18:30

    Nadamo se da će 'Vihor 2024' doprineti daljem unapređenju sposobnosti vojske Srbije da odgovori na različite bezbednosne izazove

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA