Vreme čitanja: oko 3 min.

Gojković na svečanosti povodom Svetskog dana Roma: Dan posvećen onima koji su umetnošću obogatili našu sredinu

J. V.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Romi su i dalje osetljiva ili ugrožena grupa, mnogi od njih i dalje nemaju lična dokumenta, obrazovni nivo nije zadovoljavajući, procenat nezaposlenosti u romskoj populaciji i dalje je relativno visok

  • 0
Maja Gojković Foto: Goran Zlatković

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković istakla je danas na svečanosti povodom Svetskog dana Roma i otvaranja izložbe „(Ne)vidljivost – Romske strategije samoreinterpretacije“, u organizaciji Evropskog romskog instituta za umetnost i kulturu Srbija, da je ovaj praznik najbolji povod za podsećanje na značajne i upečatljive uloge koje romska zajednica ima u našoj istoriji, kulturi i društvu uopšte.

Gojković je rekal da je istovremeno i prilika za ukazivanje na globalne izazove sa kojima se Romi i danas suočavaju i da zajedničkim snagama damo još jedan doprinos njihovom prevazilaženju, dodavši da je romski narod u mnogo čemu poseban i ujedno u mnogim stvarima blizak karakteru i mentalitetu srpskog naroda.

Prema njenim rečima, Romi su se na svojim putovanjima susretali sa različitim kulturama, često prihvatali njihove tradicije i isto tako svoje običaje utkali u druge kulture, upravo kao što je činio srpski narod, živeći na jednoj od velikih svetskih raskrsnica.

Inkluzija Roma nije pitanje samo jedne institucije, već čitavog društva odnosno državnih organa, civilnog sektora, romskih udruženja i međunarodnih partnera, navela je ministarka, dodavši da zajedno treba da budemo posvećeni ostvarivanju što boljih uslova u oblastima zapošljavanja, obrazovanja, zdravlja i stanovanja za pripadnike romske zajednice.

Gojković je istakla da je u prethodnom periodu urađeno mnogo toga, pre svega kroz donošenje Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji za period od 2022. do 2030. godine i pratećeg Akcionog plana i da ovi dokumenti imaju za cilj unapređenje njihovog kvaliteta života u Srbiji, uz uvažavanje ljudskih i manjinskih prava, eliminisanje diskriminacije i ciganizma kao oblika rasizma i postizanje veće socijalne uključenosti u svim segmentima društva.

Ona je podsetila da kada je reč o konkretnim aktivnostima koje je Ministarstvo kulture sprovelo u cilju podrške romskoj nacionalnoj manjini, da su 2023. godine podržali 20 projekata romskih udruženja i organizacija. Gojković je precizirala da je reč o projektima koji znatno doprinose vidljivosti romske kulture i unapređenju ukupne kulture sećanja, kao i da je u prethodnih godinu dana Ministarstvo podržalo izvođenje dela „Rekvijem za zaboravljene“ i „Rekvijem za Aušvic“, koja su podsetila na stradanja u brojnim stratištima kao što su Jasenovac, Jadovno, Donja Gradiška, Banjica, Kragujevac, Kraljevo, Staro Sajmište.

Gojković je napomenula da uprkos svemu što je učinjeno, po pojedinim društvenim pitanjima, Romi su i dalje osetljiva ili ugrožena grupa, mnogi od njih i dalje nemaju lična dokumenta, obrazovni nivo nije zadovoljavajući, procenat nezaposlenosti u romskoj populaciji i dalje je relativno visok, mnogi od njih žive u nedovoljno dobrim uslovima, nemaju regulisanu zdravstvenu zaštitu i žrtve su različitih vidova nasilja i diskriminacije i da je, u tom okviru, posebna pažnja posvećena borbi protiv dečjih brakova, devijantne društvene pojave koja nesumnjivo najviše pogađa romske devojčice.

Zbog svega ovoga, današnji dan posvećujemo svim onim Romima koji su vanvremenskim umetničkim stvaralaštvom obogatili našu multikulturalnu sredinu, istakla je Gojković i dodala da su oni simbol izuzetnosti, jedinstvenosti, kreativnosti, kao i upornosti i hrabrosti.

Iznova se sećajući izvanrednih dostignuća velikih svetskih umetnika kao što su Đango Rajnhart, Jul Briner i brojni drugi, baš kao i kod nas Šaban Bajramović, Janika Balaž, Gina Rajičić, da pomenemo samo neke – danas slavimo sve Rome koji nas svojim delom inspirišu. U njihovo ime, kao i radi negovanja kulturne raznolikosti koja je među našim najvećim bogatstvima, nastavićemo da zajednički radimo na stvaranju inkluzivnijeg i pravednijeg okruženja za sve, poručila je Gojković i čestitala svim Romima u Srbiji i čitavom svetu Međunarodni dan Roma.

Na svečanosti su se obratili i supruga predsednika Republike Tamara Vučić, direktor Evropskog romskog instituta za umetnost i kulturu Srbija Bratislav Mitrović, predstavnici romskih institucija i organizacija.

(Telegraf.rs)

Video: Etnografski muzej obeležio svoj dan izložbom koju je otvorila Maja Gojković

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA