Vreme čitanja: oko 1 min.

Vernici danas slave sveticu koju su mučili i izgladnjivali zbog Hrista: 9. april je posvećen Matroni Solunskoj

J. V.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Episkop Aleksandar je, saznavši za mnoga čudesa svete mučenice, podigao crkvu na grobu Matrone Solunskee

  • 2
Matrona Solunska, sveta mučenica Matrona Solunska Foto: Wikipedia

Utorak, 9. april je dan koji je u svom kalendaru Srpska pravoslavna crkva posvetila svetoj mučenici Matroni Solunskoj.

Кao siroče, Matrona je bila služavka u kući Jevrejina, guvernera Soluna. Žena tog Jevrejina Pantila, neprestano se rugala Matroni zbog njene vere u Hrista i terala je da odbaci Hrista i da ide u sinagogu. Ipak, krotka Matrona savesno je radila svoj posao i nije odgovarala gospođi ništa, a u potaji se molila Hristu. Jednom je Jevrejka saznala da je Matrona krišom od nje išla u crkvu, pa sva gnevna upitala je zašto nije išla u sinagogu nego u crkvu? Na to je Matrona odgovorila:

"Zato što u hrišćanskoj crkvi Bog živi, a od sinagoge jevrejske on odstupi”. Besna zbog takvog odgovora, Jevrejka je Matronu istukla i zatvorila u jednu mračnu odaju, gde je, povrh toga, još i vezala. Sutradan je našla Matronu odvezanu silom Božjom kako kleči na molitvi i hvali Boga. Posle je u dva maha ponovo zatvarala dok je najzad glađu nije ubila.

Tada je opaka žena uzela telo svete devojke i bacila sa visine svoje kuće na zemlju. Hrišćani su uzeli telo mučenice i sahranili je, a episkop Aleksandar, saznavši za mnoga čudesa od svete mučenice, podigao je crkvu na njenom grobu. Zlu Jevrejku uskoro je stigla pravedna kazna: sa onog istog mesta na kući, sa koga je bacila Matronino telo, ona se omakne, padne na kaldrmu i pogine.

(Telegraf.rs)

Video: Proplakala ikona Svetog arhangela Mihajla

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA