Vreme čitanja: oko 2 min.

Poslednji krug subotički tramvaj je napravio pre 50 godina: Ovo je bio razlog za ukidanje

K. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Saobraćao je od Somborske kapije, Rudić ulice, Korzoa, Palića, a razlog za ukidanje bila je neisplativost i pojava sve većeg broja automobila na ulicama

  • 2
Subotički tramvaj Foto: Subotičke.rs

Davne 1974. godine, 2. aprila, subotički tramvaj je otišao u istoriju. Posle 77 godina saobraćanja, od početka svog postojanja, tramvaj je napravio poslednji krug. Još neki koji pamte malo duže mogu da pokažu ostatke šina po kojima je išao tramvaj.

Bio je stariji od niškog, novosadskog i beogradskog. Tih 10 kilometara tramvajskih šina ostavili su toliko dubok trag da ga se i sad, 50 godina posle poslednje tramvajske vožnje, Subotičani sa setom sećaju otvorenog i zatvorenog tramvaja.

Saobraćao je od Somborske kapije, Rudić ulice, Korzoa, Palića, a razlog za ukidanje bila je neisplativost i pojava sve većeg broja automobila na ulicama.

Zahvaljujući Edvardu Kirbusu koji je u saradnji sa subotičkim muzejom došao na ideju da široj javnosti pokaže poslednji tramvajski dan i fotografijama dugogodišnjeg fotografa Zlatka Jovanova, svi koji imaju žal za ovim prevoznim sredstvom došli su na izložbu, pišu Subotičke.rs.

Možda zbog sete za starim vremenima, tek po koja emocija isplivala je na površinu, a možda i zbog onih kojih nema a bili su svedoci nekih lepših vremena, posetioci su sa osmehom na licu pokušali da prepoznaju lica ljudi sa fotografija. Kirbusova ideja i fotografsko oko otvorili su portal za braćanje u prošlost.

Inicijativa da se tramvaj i šinska mreža ponovo nekako vrate na subotičke ulice nije nova. I nije uspela da se obistini iako je bilo nekoliko pokušaja. Ogromna investicija i uske ulice bile su prepreka da se tramvaj vrati na ulice ali i pitanje isplativosti kao ključne tačke. Zbog toga, zauvek će tramvaj ostaviti u prošlosti, kako se čini.

Dejan Mrkić, popularni Lanski, godinama „kopa“ po prošlosti i istoriji našeg grada, rastavljajući ga do tančina i predočavajući svima koje to zanima, istoriju našeg grada ali i porodica koje su u njemu živele. Odlično mu ide čitanje istorijskih spisa u Arhivu, pa imamo sreće što ponovo oživljava prošlost, predmete i ljude.

Olga Kovačev Ninkov, istoričarka umetnosti, ispred Gradskog muzeja Subotica, pozvala je sve koji imaju fotografije I druge predmete a koji se vezuju za subotički tramvaj, da ih donesu u muzej I doprinesu kolektivnom sećanju na ovaj deo subotičke istorije.

Dostava fotografija i drugih predmeta je moguća lično na porti muzeja (Trg sinagoge 3), zauzvrat se dobija potvrda o predaji, ili putem mejla na adresu: muzejsubotica@mts.rs, a celokupan materijal će biti prikazan tokom "Noći muzeja", 18. maja 2024. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA