Vreme čitanja: oko 1 min.

Preminuo Milovan Prokić

Vreme čitanja: oko 1 min.

Bio je priznati tekstopisac i kompozitor narodne muzike

  • 0
Milovan Prokić, kompozitor Foto: Telegraf

Milovan Prokić, istaknuti radnik u kulturi u Mačvi i na prostorima bivše SFRJ, tekstopisac i kompozitor narodne muzike, preminuo je u 85. godini.

Rođen je 1938. godine u Dublju, kod Bogatića, gde je završio osnovnu školu, a potom je upisao i završio petogodišnju Učiteljsku školu u Šapcu. Radio je u prosveti, najpre kao nastavnik muzike, a uporedo studirao književnost pa je kasnije bio i nastavnik srpskog jezika i književnosti.

Muzika je obeležila njegov život, ne samo kao pedagoga. Bio je inicijator osnivanja muzičke škole u Bogatiću i kao sekretar SIZ-a kulture među najzaslužnijima je za prikupljanje i publikovanje bogatog muzičko nasleđa Mačve u kapitalnom izdanju Muzička tradicija Srbije, autora Ljubinka Miljkovića. Osam tradicionalnih pesama iz ovog kraja u izvođenju izvornih pevačkih grupa "Mačvanki jarani" i "Stanarice" snimljeno uz Narodnih orkestar Radio Beograda i sačuvano od zaborava u muzičkoj arhivi.

Muzički talenat i nadarenost iskazao je kao uspešan autor tekstova i melodija za komponovane narodne pesme koje su ostale prepoznatljive i popularne iako su zasnovane na tradicionalnoj muzici. Napisao je više od 300 tekstova na koje je komponovao muziku, a najveći uspeh ostvario je sa pesmom "Drino studena, tugo golema" koju je interpretirao Predrag Cune Gojković. Na festivalu narodne muzike Beogradski sabor 1970. godine za kompoziciju "Kažite mi šta je ljubav" u izvođenju Ace Matića osvojio prvu nagradu žirija za tekst i muziku.

Nagrađivan je i na "Ilidži", "Beogradskom saboru", "Raspevanoj jeseni", "Banjalučkom" i drugim festivalima narodne muzike. Njegove kompozicije su pored Cuneta Gojkovića snimili i Aca Matić, Jasna Kočijašević, Muharem Serbezovski, Žarko Dančuo, Nataša Jović, Nikola Urošević, Janko Glišić, Petar Ilić i mnogi drugi interpretatori...

Najviše Prokićevih kompozicija otpevao je i snimio njegov zemljak Predrag Drezgić koji je iznenada preminuo nedavno, 29. februara.

Milovan Prokić je sahranjen danas na groblju u rodnom mestu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA