Vreme čitanja: oko 1 min.

Upozorenje za sve alergične: Izuzetno velika količina polena u vazduhu

J. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mitrović: Izuzetno velika količina polena u vazduhu,ranije cvetanje biljaka

  • 0
allergy, Ambrozija, kijanje, alergija, devojka, kijavica, polen, prehlada Foto: pixabay.com

Poslednji podaci monitoringa alergenog polena u Beogradu Agencije za zaštitu životne sredine pokazuju da je zabeleženo prisustvo čak 17 vrsta polena drveća, a ranije su počeli da cvetaju i korovi kao i trave, izjavila je jutros Mirjana Mitrović, rukovodilac grupe za monitoring alergenog polena te agencije.

Ona je za Tanjug istakla da su izuzetno topla zima, a i sam početak toplog proleća uticali na ranije cvetanje alergenih vrsta drveća, pored čega je došlo i do "izuzetno velike produkcije polena u vazduh”.

"Beležimo prisustvo čak 17 vrsta polena drveća, a ranije su počeli da cvetaju i korovi kao i trave", rekla je Mitrović.

Prema njenim rečima, podaci monitoringa pokazuju da je u visokim koncentracijama prethodnih dana bio polen breze, tisa i čempresa, vrba, platana i to izrazito na Novom Beogradu, zatim i javora, duda, hrasta, jasena i oraha.

"Svi zajedno u unakrsnim reakcijama uticali su da se na alergijske simptome žali veliki broj sugrađana", rekla je Mitrović.

Poredeći sa istim periodom od prošle godine, ona kaže da su znatno veće količine polena drveća, "a i dosta su ranije krenuli poleni korovskih biljaka i trava".

“Na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine, kao i na našoj Android aplikaciji “Polen Srbija” može se pratiti kakve su sve vrednosti po svim gradovima i u tom smislu videti da li nam odgovara Soko banja ili drugi deo centralne Srbije, kao i to da se ne lečimo sami, već u dogovoru sa lekarima, krenuti ranije 10 dana sa terapijama pre nego što krenu alergeni na koje smo ustanovili da smo alergični, odnosno da imamo probleme”, rekla je Mitrović.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA