Vreme čitanja: oko 2 min.

Kod kozmetičara idu svakog meseca, a za ono što znači život ne mogu ni jednom godišnje: Apel ženama u Srbiji

M. L.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svake godine ova bolest odnese 1.700 života u Srbiji

  • 3
žena, devojka, bolnoca, lekar, pacijent, doktor Foto: Freepik

Direktorka Instituta za javno zdravlje "Batut" Verica Jovanović pozvala je danas sve žene da urade mamografiju u mobilnom mamografu koji će se u porti Hrama Svetog Save na Vračaru zadržati malo duže od 10 dana i naglasila značaj tog pregleda, jer je rak dojke izlečiv ukoliko se otkrije na vreme.

Jovanović je za Tanjug ukazala da mamografija predstavlja zlatni standard za postavljanje dijagnoze raka dojke i da je ta bolest, ako se otkrije na vreme, izlečiva i pretvara se u hronično stanje sa kojim se živi ili dolazi do potpunog izlečenja.

"Najznačajnji ishod svih pregleda kada je u pitanju i mamografija i pregledi u mobilnom mamografu u zdravstvenim ustanovama, jeste rano otkrivanje bolesti i to je cilj celokupne društvene zajednice i cilj zdravstvenih sistema", navela je Jovanović.

Jovanović je ukazala da prema podacima registra za rak Batuta godišnje više od 1.700 žena izgubi život od raka dojke.

Kada je reč o preventivnim pregledima, Jovanović ističe da bi žene starosti do 40 godina trebalo da urade ultrazvučni pregled dojke, a od 40 do 50 godina jednu mamografiju.

"Žene koje u svojoj porodičnog anamnezi imaju rak dojke kod najbližih srodnica imaju obavezu da ovu vrstu pregleda obave daleko ranije", pojašnjava Jovanović.

Podsetila je da se mobilni mamograf nalazi na teritoriji Beograda od 2. marta i da je do sada pregledano oko 3.000 žena, a da je zakazano 2.600 pregleda.

"Kada je u pitanju sumnja na promene u tkivu dojke koje treba dodatno pogledati 228 žena je upućeno na dodatnu dijagnostiku dok je kod 16 žena utvrđen visok rizik za postojanje malignih promena", navela je Jovanović.

Jovanović je istakla da će mobilni mamograf u porti Hrama Svetog Save ostati do 22. ili 23. aprila i da je radno vreme mamografa od 9.00 do 19.00 časova svakog dana.

Pregledi se mogu zakazati svakog radnog dana od 09 do 14 časova na telefone 060/7171969 i 060/7171523.

Mobilni mamograf je, uz podršku Srpske pravoslavne crkve, od 8. aprila postavljen u porti Hrama Svetog Save na Vračaru, između Crkve Svetog Save i Hrama Svetog Save.

Mi ovom apelu dodajemo da pregled mamografom traje kraće nego pregled kod kozmetičara, a može vam spasiti život. Ako imate vremena da jednom mesečno posetite kozmetičara, imajte i jednom godišnje za ono što znači život.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ĆU 035

    10. april 2024 | 10:33

    Mamograf treba da ima svaka bolnica,grad u Srbiji i da bude pristupačan ženama bez birokratije i diskriminacije od strane zdr.osoblja,treba da se promeni odnos zdravstva prema ljudima.

  • Monografija, kontrola krvi

    10. april 2024 | 10:31

    Da nisam krv pre trinaest godina kontrilisao davno bi se ohladio sa lekovima je sve pod kontrolom

  • Ivica

    10. april 2024 | 13:22

    Lepo je to,ali supruga mi slabo pokretna,jutros bio d.z.Zemun da zakažem mamomograf za ženu,sestra kaže ne može ima 71g mora kod ginekologa da otvori karton pa da dobije uput za Zemun,kosu bež.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA