Vreme čitanja: oko 1 min.

Jak vetar desetkovao šumu u Nacionalnom parku Tara: Stradali planinski četinari na preko 1.000 hektara

Đ. Đ.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ministarsvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dalo je saglasnost na Sanacioni plan oštećenih šuma u Nacionalnom parku Tara, tako da se započinju radovi na ukljanjanju i izvlačenju oštećenih stabala

  • 0
Tara, vetar Foto: RINA

Usled duvanja jakih vetrova, čija brzina je u pojedinim trenucima iznosila i preko 68 km/čas, u Nacionalnom parku Tara, došlo je do loma i izvaljivanja velikog broja stabala u gazdinskim jedinicama „Tara“, „Crni Vrh“ i „Zvezda“.

- Nakom detaljnog obilaska terena od strane stručnih službi i nadležnog inspektora za šumarstvo, pristupilo se izradi sanacionog plana sa predlogom mera za sanaciju oštećenih površina. U gazdinskoj jedinici “Tara“ prirodna nepogoda je izazvala štetu na površini od 1298,82 hektara. Prirodna nepogoda je oštetila mešovite sastojine jele, smrče i bukve, u kojima su najviše stradale smrča i jela, potvrdjeno je za RINU u NP Tara.

U gazdinskoj jedinici “Crni vrh“ prirodna nepogoda je izazvala štetu na površini od 829,81 hektara, a prirodna nepogoda je oštetila prebirne sastojine visokog porekla u kojima su najviše zastupljeni jela, bukva i smrča, a na manjem delu nastala je šteta u jednoj veštački podignutoj sastojini crnog bora.

U gazdinskoj jedinici „Zvezda“ prirodna nepogoda je izazvala štetu na površini od 357,28 hektara, a najveće štete su pričinjene u mešovitim sastojinama jele, smrče i bukve.

Ministarsvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dalo je saglasnost na Sanacioni plan oštećenih šuma u Nacionalnom parku Tara, tako da se započinju radovi na ukljanjanju i izvlačenju oštećenih stabala.

- Ukljanjanjem oštećenih i prelomljenih stabala, sprečićemo pojavu sekundarnih štetočina, pojavu potkornjaka i drugih štetočina i time sprečavamo dalje širenje zaraze, štitimo i čuvamo šume parka. Zbog povećanog obima radova, mole se posetioci Nacionalnog parka Tara za razumevanje i odgovorno i bezbedno kretanje, radi sopstvene bezbednosti, zaključuju u NP Tara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA