Vreme čitanja: oko 2 min.

Ginekološkinja iz Narodnog fronta do detalja razložila kako vakcina protiv HPV-a štiti od kondiloma i raka

M. L.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vakcina protiv HPV-a štiti od kondiloma i potencijalnog kancera grlića materice

  • 1
HPV vakcina Foto:Shutterstock

Ginekolog bolnice Narodni front dr Anja Pikula izjavila je danas, povodom besplatne vakcinacije protiv humanog papiloma virusa (HPV) za studente mlađe od 26 godina uz overenu zdravstvenu knjižicu, da ova devetovalentna vakcina štiti protiv kondiloma i protiv potencijalnog karcinoma grlića materice.

Ona je za Tanjug rekla da ova vakcina štiti protiv devet najrasprostranjenijih sojeva, dva soja koja u 90 odsto izazivaju kondilome, bolest koja često pogađa mladu populaciju, zahteva dugotrajno lečenje i koja je neprijatna na genitalnim organima.

Kako je navela, u ostalih sedam sojeva spada 40 virusa koji napadaju početne epitele usne duplje u smislu najpotetnije kancerogeneze, odnosno delovi genetskog materijala tih sedam virusa onkogeni E6 i E7 se inkorporiraju u genom ćelije epitela izazivajući tranformaciju ćelije iz normalne u potencijalno malignu.

"To su virusi 16 i 18 koji su najvećeg malignog potencijala, a za njima idu 31, 33, 45, 52 i 58. U celom svetu postoji geotropizam, praktično afinitet virusa za određena područja i zato je i razvijena ova devetovalentna vakcina da štiti i protiv kondiloma i protiv potencijalnog karcinoma grlića materice", istakla je doktorka.

Pikula kaže da ovu vakcinu mogu da prime i mladi koji su već stupili u intimne odnose, istakvši da je najbolje da je prime sa 13, 14 godina kada je njihov imunitet najpotentniji i kada razvijaju dugotrajni imunitet.

"Muškarci su u još većoj opasnosti jer većina ovih infekcija, ukoliko nisu kondilomi, su asimptomatski sve do trenutka dok se ne desi maligna tranformacija tkiva kada je već bolest odmakla. I kod žena i kod muškaraca prolazi asimptomatski", izjavila je ona.

Pored kanceroza i karcinoma ženskih polnih organa, Pikula kaže da tu spada i karcinom muškog polnog organa, karcinom anusa i karcinomi orofaringealne regije, odnosno početnih delova digestivnog i respiratornog trakta i usne duplje jer su to slični epiteli.

"Muškarac može da bude oboleo a da to ne zna, dijagnostika kod muškaraca je vrlo teška zato što imaju drugačiji anatomski ustrojen reproduktivni trakt, tako da oni mogu da budu nosioci, prenosioci, ali i oboleli a da to ne znaju", objasnila je ona,

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • haj

    11. april 2024 | 10:39

    haha na sve načine se bore da unište narod sa tim vakcinama niko vi više ne veruje dokazali ste se kad je bila korona ne postoječa

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA