Vreme čitanja: oko 2 min.

Milorad je leskovački Marko Polo: 6 puta obišao Zemlju, govorio 15 jezika i upoznao velikane 19. veka

M. L.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovaj sin glumca imao je, pre svega, kako će reći autor izložbe Goran Virić iz muzeja u Loznici, avanturistički duh

  • 0
Milorad Rajčević Foto: Jugmedia.rs

Rodio se u okolini Prokuplja, školovao se i s roditeljima živeo u Leskovcu gde je prvi put pokazao interes za putovanja i avanture, a posle deceniju i po otišao u Beograd, a odatle šest puta proputovao čitav svet, jednim delom i biciklom, a iza njega su ostale izbledele fotografije i književni članci, koji su večeras prikazani na izložbi u Narodnom muzeju u Leskovcu pod nazivom "Milorad Rajčević, prvi Srbin koji je proputovao svet", piše Jugmedia.rs

Ovaj sin glumca imao je, pre svega, kako će reći autor izložbe Goran Virić iz muzeja u Loznici, avanturistički duh. Bio je strastveni sportista, član sportskih društava u Leskovcu i Beogradu, koji je na početku 19. veka imao tek 19.000 stanovnika. Bio je novinar putopisac, a napisao je i 5 knjiga.

"Dok je još išao u osnovnu školu, prokrstario je sva sela oko Leskovca, ali se sa 15 godina otisnuo u svet. Privlačilo ga je slikarstvo, pa je 1905. krenuo peške u Beč. Međutim, ni taj grad nije ga zadržao, već je obišao celu Austriju, Švajcarsku, Francusku, gde se tri meseca zadržao u ateljeu jednog slikara, a onda je došao u Rijeku, odakle je otputovao u Ameriku", ispričao je autor izložbe koji sprema i knjigu o znamenitom Leskovčanu.

U svet je krenuo posle opklade na sumu od 10.000 dinara u "Malom žurnalu" 1910., uz obavezu da će obići svet za dve godine.

Prvi put je u Americi ostao četiri godine, gde je naučio pet jezika, da bi do kraja života znao tečno govoriti, čak, 15 svetskih jezika.

"Ono što mene fascinira to je da je prikupio 30.000 potpisa najznačajnijih ličnosti tog doba. Kada se 1934. godine nalazio u kabinetu američkog predsednka Ruzvelta, američki predsednik mu izjavljuje saučešće jer je tog dana, oktobra meseca, u Marselju ubijen kralj Aleksandar. Poznavao je i najumnije naše glave poput Nikole Tesle i Mihala Pupunia, Musolinija, Hitlera, Gandija, ali i Ataturka, kraljeve i careve iz Azije i Afrike".

Fascinatno je kako je običan čovek dolazio do državnika i svih velikih ličnosti. Tako je uspeo preko veza da dođe do Kemala Ataturka, predsednika tadašje moderne Turske. Kako se Leskovački Marko Polo nalazio na kraju reda, zamolio je predsednika da se upiše u njegovu knjigu, ali je pero puklo pri kraju potpisa, što je izazvalo zabrinutost čuvenog turskog reformatora.

"Načinio sam štetu", rekao je Ataturk.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA