Vreme čitanja: oko 2 min.

"Oni su bili živi zid": Gradonačelnik Novog Sada na obeležavanju 25 godina od početka bitke na Košarama

Đ. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Milan Đurić je rekao da najmanje što možemo da uradimo jeste da se sećamo njihovih podviga i da nikada ne dozvolimo da neko nipodaštava ni pedalj naše zemlje

  • 1
Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić obeležavanje 25 godina bitke Košare u organizaciji Udruženja veterana Kać Foto: Grad Novi Sad

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić prisustvovao je danas obeležavanju 25 godina od početka bitke na karauli Košare i tom prilikom osveštana je prostorija koja je data na korišćenje Udruženju veterana 53. graničnog bataljona u Domu penzionera u Kaću.

Đurić je naglasio da Srbija i Grad Novi Sad vode računa o preživelim borcima, ali i o čuvanju sećanja na poginule i istakao da kada se kaže Košare, prve misli su snaga, vera i borba onih koji su stradali na braniku otadžbine.

"Oni su bili živi zid, neprobojna brana nabujaloj sili zla koja je pretila da sruši sve srpsko pred sobom. Oni su branili Srbiju, ne mareći za svoj život, očiju uprtih u viši cilj. Agresoru nije pošlo za rukom da dođe do pobede, a Srbija je uspela da se odbrani. A koga su oni to branili, ne mareći za sebe – pa svoje porodice, svoju decu, rodnu grudu, čast svojih predaka. Ukupno 108 junačkih gromada ušlo je u istoriju na svojoj poslednjoj straži. Sačuvalo je Srbiju", rekao je Đurić.

Dodao je da najmanje što možemo da uradimo jeste da se sećamo njihovih podviga i da nikada ne dozvolimo da neko nipodaštava ni pedalj naše zemlje.

Pored Đurića prisutnima su se obratili potpukovnik u penziji Dragutin Dimčevski, pukovnik u penziji Duško Šljivančanin, kao i jedan od organizatora potporučnik u penziji Petar Mišić koji je istakao da je zahvaljujući Gradu Novom Sadu, Udruženje veterana 53. graničnog bataljona dobilo svoju kuću u Domu penzionera u Kaću.

On je rekao i da će te prostorije biti spomen-soba sa fotografijama saboraca i sa autentičnim dokumentima iz perioda 1998-1999. godine.

"Danas, kao i ostalih dana u godini mi se sećamo naših saboraca koji su dali živote da bismo mi živeli u slobodi i miru. Pošto kažu da se umire dva puta, prvi put kada se izgubi život, a drugi put kada vas zaborave, mi koji smo živi smo tu da ne dozvolimo da heroji sa Košara umru drugi put", naglasio je Mišić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Veteran

    12. april 2024 | 00:21

    Oni su bili živi zid, i teško da će takav zid ikad više postojati....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA