Vreme čitanja: oko 1 min.

Pašalić: Deca u uličnoj situaciji i dalje najranjivija grupa

I. A.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kako je rekao ta deca su često prepuštena sama sebi, a za državu su pravno nevidljiva

  • 1
PROSJACENJE DECA PASALIC Foto: Tanjug/Rade Prelić

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je danas da su deca u uličnoj situaciji najranjivija grupa izložena opasnostima i rizicima koji ozbiljno ugrožavaju njihov fizički, emocionalni i mentalni razvoj.

On je, povodom 12. aprila, Međunarodnog dana dece koja žive i rade na ulici, rekao da su ta deca često žrtve zlostavljanja, radne i seksualne eksploatacije, i da su najizloženija riziku od trgovine ljudima.

Kako je rekao ta deca su često prepuštena sama sebi, a za državu su pravno nevidljiva.

Dodao je da se naše društvo i dalje suočava sa ozbiljnim problemom dece kojima je ulica postala dom, kao i da život i rad na ulici imaju dalekosežne negativne posledice po razvoj i zdravlje dece, i bez adekvatne, blagovremene i celovite podrške i rešenja, ta deca ostaju zanemarena i bez perspektive za bolju budućnost.

Prema njegovim rečima njihovi životi i dobrobit su odgovornost celog društva, i istovremeno pozvao nadležne organe da ulože dodatne napore u zaštitu tih mladih ljudi.

"Mora se obezbediti pristup osnovnim životnim potrebama, zaštita od svih vrsta eksploatacija i zlostavljanja, kao i bezbedno okruženje za zdravo odrastanje", rekao je Zoran Pašalić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sudbina

    12. april 2024 | 12:31

    Šta će deca kada su im roditelju umrli ili kao umrli i ne žele ih ,društvo nikada ne može da zameni roditelje ali ta deca ne mogu da biraju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA